Reviews

In-dept Review LG TONE Free FN7

product-image

LG TONE Free FN7

9.2

de TONE Free FN7 oortjes zijn gewoon prima oortjes. Ze zien er stijlvol uit, makkelijk in gebruik en doen wat ze moeten doen. Ze zitten comfortabel, ook wanneer je ze een aantal uur achter elkaar gebruikt. Met excellent geluid en ANC is dit een kleine droom.

Voordelen
  • Geluid klinkt erg goed
  • Prima Active Noise Cancelling
  • Zitten comfortabel
  • Stijlvol uiterlijk
  • App is duidelijk
Nadelen
  • Touchbediening is erg gevoelig
  • Niet te koppelen aan twee apparaten tegelijk (Laptop en telefoon)

Inleiding

Voordat ik deze review begin wil ik de Reviewclub bedanken voor het opsturen van deze oortjes. Na het opgeven om een kans te krijgen deze oortjes te testen ben ik uiteindelijk geselecteerd om hiermee aan de slag te gaan.

LG is een fabrikant die enorm veel producten op de markt heeft staan. Kijk maar om je heen en je zult vast wel iets zien van dit bedrijf uit Zuid-Korea. Hun producten zijn in ongeveer elke productgroep terug te vinden: de koelkast in je keuken, de wasmachine in de badkamer of washok en de telefoon die je dagelijks gebruikt om bereikbaar te zijn. Ook bij het onderdeel computers kom je artikelen tegen want monitoren zijn ook één van de specialiteiten van dit bedrijf. En wat te denken van televisies, soundbars en blu-ray spelers. Overigens: alle panelen van OLED tv’s zijn afkomstig van LG.

Waar ze ook in thuis zijn is audio producten. Hiervoor werkt LG al een tijd samen met Meridian. Zij zijn een expert als het aan komt op audio en bestaan al sinds 1977. Ze weten dus waar ze het over hebben. Niet zo gek dat de speakers van LG gebruik maken van de techniek van dit bedrijf. Deze techniek is terug te vinden in soundbars, speakers van televisies, losse portable speakers maar ook de draadloze oortjes. Nadat Apple de airpods heeft gemaakt wilt elk bedrijf van deze markt een graantje mee pikken, dus kan LG niet achter blijven. We gaan het dit keer hebben over de TONE Free oortjes en wel over de HBS-FN7 versie. Ten opzichte van de FN6 zijn deze oortjes voorzien van Active Noise Cancelling.

Op het moment van schrijven is de adviesprijs van deze oortjes zo’n €149,-. Wat krijg je voor dit geld allemaal geleverd en zijn deze oortjes het geld waard? Daar gaan we achter komen in deze review.

Specificaties

Voordat we gaan kijken naar deze oortjes, eerst even een blik op de specificaties.

Het doosje heeft een gewicht van net geen 42 gram en de oortjes zelf wegen maar 7 gram. Ze zijn in twee kleuren te krijgen: zwart en wit. De oortjes gaan 5 uur mee als je gaat bellen en 6 uur als je alleen muziek luistert. Als je het laden in de cradle mee rekent kom je uit op 17 uur spreektijd en 21 uur luistertijd. En laden ze snel? Ja: 5 minuten laden is 1 uur luisteren. Bovendien kan de houder draadloos opladen dus een kabel is niet eens nodig. Wil je toch een kabel gebruiken dan kan elke USB Type C kabel gebruikt worden.

In tegenstelling tot de FN4 en FN6 zijn deze oortjes voorzien van Active Noise Cancelling. Dat houdt in dat al het geluid van buiten als het ware geblokkeerd wordt en dus kunt genieten van de muziek die op dat moment aan het afspelen is. Maar ook is dit handig bij het bellen. Zo kan de gesprekspartner verstaan worden tijdens een telefoongesprek. En is er de behoefte om toch de omgeving te horen dan kunnen de oortjes in Ambient mode gezet worden zodat het geluid van buitenaf te horen is terwijl er naar muziek geluisterd wordt. Om een nog beter resultaat te krijgen van de ANC zijn de dopjes uitgevoerd in een spiraalvormig ontwerp. Hierdoor zouden de oortjes beter en comfortabeler moeten zitten en het extra omgevingsgeluid beter moeten filteren. Zo zou de luisterervaring nog beter moeten zijn.

De oortjes zijn voorzien van technologie afkomstig uit de stal van Meridian. Neem onder andere MQA wat er voor moet zorgen dat muziek zo effeciënt mogelijk gestreamt wordt van de telefoon naar de oortjes zonder verlies van kwaliteit. Maar zo is er ook MLP oftewel Meridian Lossless Packing. Deze techniek is zelfs overgenomen door Dolby als de standaard voor dvd-audio. Het bedrijf weet dus waar ze het over heeft als het aan komt op audio.

Als laatste is het doosje voorzien van een technologie die men UVnano noemt. Dit zorgt er voor dat 99.9% van de bacteriën gedood worden tijdens het laden van de oortjes. De bacteriën blijven standaard achter op de oortjes dus dan is het wel zo prettig om te weten dat deze gedood worden en niet meer kunnen zorgen voor infecties. TÜV heeft dit zelfs getest en bewezen. Helaas is dit licht niet te zien want het is onzichtbaar en wordt alleen geactiveerd wanneer het doosje gesloten is. Het blauwe licht wat getoond wordt is alleen voor esthetische doeleinden.

Meer informatie is terug te vinden op de website van LG.

Unboxing

Tijd om de oortjes eens van dichtbij te bekijken.

De voorkant van het doosje is niet al te druk ingericht. We zien in het midden alleen de oortjes terug met links bovenin de tekst TONE Free en de benoeming van de Active Noise Cancelling. Rechts onderin zien we nog de tekst UVnano terug. Op de achterkant zien we het doosje met daarin de oortjes. Maken we het doosje open dan zien we meteen de laadcase in het midden liggen met daarop de tekst TONE. Halen we deze weg dan zien we nog wat karton zitten met een inkeping aan de bovenkant. Wanneer we dit geheel uit het doosje halen dan zien we nog het een en ander verstopt zitten. Dit zijn een handleiding, een reference guide, een document over hoe zaken af te voeren, een laadkabel voor in de computer en twee extra setjes dopjes: een kleine versie en een grote versie. Dit omdat de midden variant al op de oortjes zitten.

Het doosje zelf ziet er op zich niet al te spannend uit. Hij is rond uitgevoerd en niet al te groot waardoor hij makkelijk weg te stoppen is. Zoals eerder al gezegd staat er op de bovenkant TONE geprint. Verder vinden we aan de linkerkant een knop waarmee het mogelijk is de oortjes te koppelen met een apparaat als de koppeling niet automatisch gebeurt. Achterop vinden we de USB Type C connector terug. Hiermee worden zowel de case als de oortjes opgeladen. Aan de onderkant niets spannends, deze is helemaal blanco. Aan de voorkant zien we een status LED waarbij je kunt zien hoe vol de oortjes en de case zijn. Maken we het doosje open dan zien we de oortjes netjes liggen. Voorop staat nog de tekst with Meridian, het bedrijf wat zorgt voor de techniek. Op het deksel is het logo van LG gedrukt. Als we de oortjes uit het doosje halen dan zien we aan de voorkant twee keer drie pinnen zitten. Hiermee worden de oortjes opgeladen. Op de plekken waar de dopjes zitten zien we twee LED’s terug: één voor de UVnano, de ander die blauw licht geeft en meer voor esthetische doeleinden gemaakt is.

Als we de oortjes gaan bekijken zien deze wat mij betreft er erg stijlvol uit. Mooi glanzend zwart afgewerkt zonder fratsen. Aan de binnenkant van de oortjes staat precies aangegeven welk oortje voor welke kant is maar daar kom je snel genoeg achter. Het oortje past namelijk maar op één manier in je oor. Verder zien we aan het steeltje de contactpunten voor het laden van de oortjes. Aan de buitenkant lijkt er een knopje te zitten maar dit is niet echt een knopje. Dit is het gedeelte wat moet reageren op de tiptoets bediening. Het geeft echter wel een gevoel dat je weet waar je bent omdat dit natuurlijk niet te zien is. Naast de letter (in dit geval de R) zit een microfoontje verstopt. Deze moet zorgen dat de Active Noise Cancelling ook daadwerkelijk doet wat hij moet doen: het omgevingsgeluid filteren. Onderop de steel vinden we nog een microfoon terug. Hiermee kan een gesprek gevoerd worden zonder dat er een microfoon dichtbij je mond zit. Wel zo handig met deze oortjes.

Kijken we naar het luistergedeelte zelf dan zien we daar het geldopje wat te vervangen is voor een kleiner of groter dopje. In het midden vinden we speakergaas wat moet zorgen dat er wel geluid richting het oor gaat maar dat er geen vuiligheid in het speakergedeelte terecht komt. Als we het dopje van dichtbij gaan bekijken zien we inderdaad de spiraalvorm terug waar al eerder over gesproken werd.

Software

De software is in principe niet eens nodig om gebruik te kunnen maken van de oortjes. Echter bij het openen van de charging case komt er al een melding op de telefoon als de Bluetooth ingeschakeld is.

Als eerste is er de melding: wil je de oortjes koppelen. Daarna komt de melding: Verbinding maken. Als laatste, wanneer de oortjes gekoppeld zijn, komt er de melding dat de oortjes gekoppeld zijn en dat er een app beschikbaar is voor het apparaat.

Tik hierop en de Play Store opent aan de onderkant van het scherm met de pagina van de TONE Free app. Deze kan meteen geïnstalleerd worden. Als de software voor het eerst start wordt, wordt er meteen gekeken of er nieuwe software beschikbaar is voor zowel de applicatie als de oortjes. Is dit het geval dan komt er een melding op het scherm. Ga je de software bijwerken dan krijg je een nieuw scherm met daarin de huidige en de nieuwe versie. Let wel: de oortjes zijn niet te gebruiken tijdens het bijwerken. Daarna worden de oortjes weer automatisch gekoppeld.

Als de app geopend wordt zonder dat de oortjes gekoppeld zijn komt het scherm van TONE Free met daaronder de knop hoe de oortjes gekoppeld moeten worden. Aangezien de oortjes over het algemeen al gekoppeld zijn voordat de app opent zal dit scherm niet veel te zien zijn. Wordt de app gestart wanneer ze wel gekoppeld zijn, komt in eerste instantie de vraag of de app gebruik mag maken van de locatie. Wat er gekozen wordt is aan de gebruiker. Daarna komt het startscherm naar voren met de oortjes in beeld en de capaciteit van de accu.

Scrollen we iets verder naar beneden in de app dan vinden we een handleiding terug van de oortjes en de laadcase. Hier staan ook beschreven wat je moet doen voor welke functie op de oortjes. Denk hierbij aan het opnemen van de telefoon, het aanpassen van het volume maar ook het inschakelen van de Noise Cancelling functie. Ook laat de app zien hoe de oortjes geladen moeten worden en hoe je kunt zien hoe vol de oortjes zijn. Als laatste wordt er ook nog aandacht besteed aan de UVnano functie.

Verder naar beneden zien we de equalizer instellingen. Er zijn standaard vier verschillende presets aanwezig, variërend van veel bas tot veel hoge tonen. Tevens zijn er twee custom knoppen aanwezig. Hiermee is het mogelijk zelf te bepalen hoe hard je bepaalde toonhoogtes wilt laten klinken. Ben je tevreden, sla je deze instelling op. Verder naar beneden vinden we drie knoppen: de linker voor Noise Cancelling, de rechter voor Ambient Sound en de middelste om alles uit te zetten. Alleen de middelste knop is niet beschikbaar via de oortjes zelf.

Dan zijn er ook nog een aantal standaard instellingen terug te vinden. Zo kan het touchpad op de zijkant gelockt worden als de oortjes niet gebruikt worden maar kunnen bijvoorbeeld ook notificaties voorgelezen worden als ze binnen komen. Welke applicaties daar gebruik van mogen maken is ook nog in te stellen in de app. En zijn de oortjes niet te vinden, kan er een geluid afgespeeld worden zodat deze alsnog terug te vinden zijn. Wel zo handig als er een oortje tussen de kussens van de bank valt. Als laatste is het mogelijk om de instellingen van de touchpad naar eigen wens aan te passen.

Het is overigens ook mogelijk de oortjes via Bluetooth te koppelen aan je laptop of PC. Let er wel op dat de oortjes niet tegelijk te koppelen zijn aan een telefoon en laptop. Ga daarvoor naar de Bluetooth instellingen en klik op apparaat toevoegen en daarna op Bluetooth. Na een tijdje zullen de oortjes vanzelf terug zien in het scherm. Als deze aangeklikt wordt zal de koppeling plaats gaan vinden. Als dit gedaan is zullen de oortjes weer terug vinden in het scherm met de soort koppelingen die er gemaakt zijn.

Ervaring

Inmiddels heb ik deze oortjes nu een paar weken in gebruik en ik moet zeggen dat deze mij verrassen. Ik ben iemand die altijd oortjes met draad heeft gebruikt en deze vielen zo nu en dan uit mijn oren. Daar had ik met deze oortjes helemaal geen last van. Sterker nog: na een aantal minuten had ik niet eens meer door dat ik ze in had. Ze voelen niet zwaar aan en drukken ook nergens op. Het koppelen van de oortjes ging echt gemakkelijk zoals eerder al te lezen was. Binnen een mum van tijd waren ze gekoppeld en als ik nu netjes de oortjes in mijn oren doe zijn ze gelijk verbonden met mijn telefoon. Er is geen actie meer nodig.

Bij het eerste gebruik had ik nog zoiets van: wat hoor ik toch tussen de muziek door. Dit bleek de ambient functie te zijn van de oortjes. De ruis die ik hoorde was van de wind die op dat moment volop aan het blazen was. Toen ik overschakelde naar de Noise Cancellation optie was de ruis weg en kon ik heerlijk genieten van de muziek. Heel af en toe hoorde je nog een beetje ruis van een scooter of auto die voorbij kwam razen maar dat was ook alles. Overigens werkt de ambient mode ook best goed. Toen ik wachtte tot een stel passeerde groette de man mij en dat kon ik goed verstaan, ondanks dat ik de oortjes in had. Wel zo handig dus als je iemand tegen komt en daar een praatje mee wilt maken zonder de oortjes uit te doen.

Het geluid van de oortjes is erg goed. Ik hoorde bij sommige nummers ineens tonen die ik met mijn Sennheiser oortjes nog nooit had gehoord. De bas overheerst gelukkig niet, iets wat nogal gebeurt met oortjes. Ik heb heerlijk genoten van alle muziek die op mij af kwam. Ook heb ik de oortjes gekoppeld gehad aan mijn werklaptop en hiermee een paar keer een overleg mee gevoerd. Iedereen was prima te horen en ik was zelf ook goed te horen voor mijn collega’s. Ook de microfoons doen dus prima hun werk en ik hoef de laptop niet meer open te hebben staan om mee te doen met een vergadering.

Wat wel een vervelend issue is, is de gevoeligheid van de tiptoets bediening. Met twee keer tikken zet je het volume harder of zachter. Maar tik je niet snel genoeg dan wordt de muziek op pauze gezet. Maar het gebeurde ook wel eens dat er drie keer een tik geregistreerd werd zodat de muziek naar het volgende nummer ging of juist weer opnieuw begon met spelen. Hetzelfde met het wisselen tussen ambient en ANC: hield je niet lang genoeg je vinger op de plek, werd de muziek weer stil gezet. Dat is wel iets om rekening mee te houden. Na verloop van tijd went het wel maar is toch wel een minpunt.

De batterijduur is aaneengesloten ongeveer een uur of 5 waardoor je niet de hele dag achter elkaar naar muziek kunt luisteren. Echter met de mogelijkheid om de oortjes tussentijds te laden in de case kun je wel een werkdag volhouden.Geeft je mooi de tijd om even een pauze te nemen.

Conclusie

Komen we bij de conclusie van deze review aan. Wat zal ik zeggen: de TONE Free FN7 oortjes zijn gewoon prima oortjes. Ze zien er stijlvol uit, makkelijk in gebruik en doen wat ze moeten doen. Ze zitten comfortabel, ook wanneer je ze een aantal uur achter elkaar gebruikt. Tijdens het lopen krijg je niet het idee dat ze uitvallen, iets waar ik wel bang voor was. Het geluid klinkt erg goed en ik hoorde tonen die ik niet eens heb gehoord met een headset van €100,-. De bastonen overheersen niet maar ik vond het geluid persoonlijk goed afgesteld. Daarnaast doet de ANC wat het moet doen: het geluid tegen houden. Heel soms hoor je nog wel een wagen of zo langs razen maar over het algemeen waar je je echt in je eigen wereld. En het feit dat ze ook te gebruiken zijn op een laptop is erg handig voor de mensen die aan thuiswerken doen. Let wel op dat de oortjes niet tegelijk te koppelen zijn aan de telefoon en de laptop.

De app die te downloaden is uit de store is overzichtelijk en opties zijn snel terug te vinden. Wel handig zijn de mogelijkheden om notificaties voor te laten lezen en om je oortjes terug te vinden als deze ergens weggelegd zijn en je niet meer weet waar. En de equalizer aanpassen is een fluitje van een cent: kies een andere optie en je krijgt weer een hele andere beleving. Of maak zelf een instelling waar jij prettig naar kan luisteren.

De tiptoets bediening is wel een minpuntje: deze is gewoon erg gevoelig. Voordat je het weet gebeurt er wat anders dan de bedoeling was. Hier kan je wel aan wennen na verloop van tijd maar iets minder gevoelig was wel prettig geweest. Of een optie om de gevoeligheid zelf te regelen, dat zou nog prettiger zijn.

€149,- is misschien voor sommigen behoorlijk wat geld voor een paar oortjes maar je krijgt er ook goed afgewerkt product voor terug!

Mocht je op- en/of aanmerkingen hebben of iets te vragen, dan hoor ik het uiteraard graag. Vond je dit een leuke review, dan hoor ik het dit natuurlijk ook graag. 🙂 Het motiveert mij om nog meer reviews te maken.

Wat vind jij?

Hell yeah
0
Yep
0
Love it
0
Meh
0
Nah
0

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.