Special

Kopersgids gamestoelen: hoe koop je een gamestoel?

Ja. Eindelijk. Je PC staat, je monitor is geïnstalleerd en je hebt een mooi bureau. Nu de stoel. Nu kun je een stoel kiezen die je gewoon aan de keukentafel hebt zitten. Maar je kunt ook kiezen voor een speciaal gemaakte gamestoel. Maar hoe doe je dat nou? Waar kies je tussen en wat speelt er mee met die keuze? Maak je geen zorgen, het enige wat je hoeft te doen is deze uitgebreide kopersgids door te lezen en ik zal je door alles leiden wat je moet weten.

In deze ultieme kopersgids bespreek ik wat jouw opties zijn, op welke functies je moet letten en vele andere tips voor gamestoelen! Ik zal je ook een checklist geven die je kunt gebruiken om elke gamestoel te checken voordat je hem koopt.

Klaar voor? Mooi zo! Laten we beginnen met de basis…

Wat zijn gamestoelen en wie heeft ze nodig?

Gamestoelen zijn gespecialiseerde stoelen die zijn ontworpen voor de behoeften en het comfort van gamers. De fabrikanten van deze stoelen hebben nagedacht over hoe gamers zitten, hoe ze bewegen en wat ze nodig hebben vanuit hun stoel en zijn op zoek gegaan naar iets dat aan die behoeften voldoet.

Ondanks de naam zijn het niet alleen gamers die gamestoelen gebruiken. Een gamestoel is namelijk ook heel geschikt voor als je:

 • Werkt op een kantoor en je wil je productiviteit verhogen
 • Werkt vanuit huis en je brengt veel tijd zittend door
 • Rugpijn wil voorkomen
 • Mobiliteitsproblemen hebt en je wilt extra ondersteuning bij het zitten
 • Veel tijd besteed aan het spelen van games (uiteraard)
 • Gewoon comfortabeler willen zitten!

De allereerste gamestoelen zijn ontworpen voor racegames om te dienen als autosimulatorstoelen. Daarom hadden ze de neiging om sportwagenstoelen na te bootsen, met hoge rechte rugleuningen en dikke bekleding.

Sindsdien zijn gamestoelen verbeterd en veranderd en is de markt veel breder geworden. Er zijn nu veel verschillende soorten gamestoelen om aan de behoeften van veel verschillende soorten gamers te voldoen. Dat brengt ons mooi bij het volgende gedeelte van deze kopersgids.

Verschillende soorten gamestoelen

We kunnen gamestoelen in verschillende typen indelen. De vier brede categorieën die je moet kennen, zijn:

 • PC-gamestoelen
 • Console-gamestoelen
 • Racing Simulator-stoelen
 • Zitzakstoelen

De kans is groot dat je al een idee hebt van welke van deze vier soorten gamestoelen je wilt kopen, omdat dit afhangt van waar je hem voor wilt gebruiken.

PC-gamestoelen

PC-gamestoelen zijn een icoon; ze zijn waar de meeste mensen aan denken als ze het woord ‘gamestoel’ horen.

Deze stoelen zijn ontworpen om achter bureaus te zitten, waardoor ze een goede keuze zijn als je de meeste van je games op je pc speelt, of als je een stoel wilt die ook dienstdoet als bureaustoel voor een werkstation.

Ze bestaan ​​meestal uit een verrijdbare basis met daarop een voetstuk. Ze hebben meestal ook draaimogelijkheden zodat je vrij aan jouw bureau kan bewegen, hoge armleuningen voor polsondersteuning terwijl je jouw muis en toetsenbord gebruikt en een hoge rugleuning om jouw nek te ondersteunen en te voorkomen dat je jezelf overspant terwijl je naar jouw scherm kijkt.

Bijna alle pc-gamestoelen staan ​​standaard rechtop, maar velen kunnen naar achteren kantelen en in verschillende liggende posities verstellen.

Verwarrend genoeg worden dit soort gamestoelen soms ‘racing-gamestoelen’ genoemd vanwege het feit dat ze zijn gemodelleerd naar autostoelen. Ze moeten echter niet worden verward met racesimulatorstoelen, waar ik later op in zal gaan. Hieronder de Sharkoon Elbrus 2.

Console-gamestoelen

Console-gamestoelen zijn – ja, je raadt het al – ontworpen voor consolegamers. Ze zijn veel veelzijdiger dan pc-gamestoelen en hebben de neiging om in een veel verschillende vormen en maten te komen.

Dat gezegd hebbende, het meest populaire type console-gamestoel is de klassieke ‘rocker’. In tegenstelling tot pc-gamestoelen hebben Rocker-gamestoelen geen voetstukken of wielen. In plaats daarvan hebben ze L-vormige stoelen die direct op jouw vloer zitten. De naam ‘rocker’ komt van het feit dat de rugleuning vaak heen en weer kan schommelen als je beweegt.

Ze zijn minder ergonomisch dan pc-gamestoelen en zijn niet bedoeld om aan een bureau te worden gebruikt, maar veel mensen vinden ze veel comfortabeler voor consoles omdat ze comfortabelere, ‘relaxte’ houdingen ondersteunen. Veel gamers gebruiken controllerpads graag zittend dus is daar ook meer ruimte voor.

Ze beschikken vaak ook over extra technologie die ze beter integreert met je console, zoals surround sound-luidsprekers en USB-poorten om op te laden.

Racer Simulator-stoelen

Racesimulatorstoelen zijn geavanceerde high-end gamestoelen die speciaal zijn ontworpen voor racegames. Ze zijn meestal bevestigd aan een frame of ‘cockpit’ waarop je racegame-accessoires zoals een stuur, versnellingspook, pedalen en meer kunt monteren.

Sommige racesimulatorstoelen zijn geschikt voor casual gamers, en sommige geavanceerde modellen worden zelfs gebruikt voor professionele coureurstraining. Deze technologisch geavanceerde rigs kunnen heel, heel duur zijn – soms tienduizenden dollars kosten.

Zitzakstoelen

Zitzakken zijn grote zakken die meestal gevuld zijn met schuim en bekleed zijn met suède of microvezel. Ze zijn niet specifiek ontworpen om te gamen, maar veel gamers kiezen ze vanwege hoe zacht en comfortabel ze zijn en vanwege de manier waarop ze zich naar je lichaam vormen.

Hoewel ze niet bijzonder ergonomisch of ondersteunend zijn, is een voordeel van dit type stoel dat ze een enorm scala aan houdingen en posities aankunnen. Met de grootste zitzakken kun je zelfs platliggen met veel ruimte. Een andere reden waarom veel gamers ze kiezen, is dat ze meestal goedkoper zijn dan andere opties.

Aandachtspunten bij het kopen van een gamestoel

Oké, dus nu je weet over de verschillende stoelen en merken die beschikbaar zijn, ben je bijna klaar om te gaan shoppen.

Voordat je naar de winkel gaat, moet je weten wat de verschillende kenmerken van gamestoelen zijn en waar u op moet letten. Dit is belangrijk omdat het je in staat stelt om elke stoel goed te checken om er zeker van te zijn dat deze de functies heeft die je zoekt en dat hij een goede prijs-kwaliteitverhouding biedt.

Hier zijn 7 dingen waar je rekening mee moet houden:

1. Ergonomie

Ergonomie is waarschijnlijk het belangrijkste om te overwegen bij het kopen van een gamestoel, omdat dit de reden is dat de meeste gamers in de eerste plaats een stoel willen, maar wat is het precies?

Ergonomie verwijst naar de manier waarop iets is ontworpen op basis van een reeks psychologische en fysiologische principes om het beste bij de gebruiker te passen. Een ergonomische gamestoel is er een die is geoptimaliseerd rond de gamer die erop zit om de productiviteit en efficiëntie te verbeteren.

Die technische definitie klinkt nogal abstract en vol moeilijke woorden, ik weet het, dus laten we het anders zeggen…

Een ergonomische gamestoel is er een die je helpt om de juiste houding te behouden, je bewegingen ondersteunt, rugpijn minimaliseert en je reactietijden tijdens het gamen verbetert. Allemaal belangrijke dingen, toch?

Dus hoe weet je of een gamestoel ergonomisch is ontworpen? Er zijn enkele belangrijke ergonomische kenmerken waar u op moet letten. Elke gamestoel die beweert ergonomisch te zijn, moet minimaal het volgende hebben:

 • Een hoge mate van verstelbaarheid.
  • Je moet de zithoogte, rug hoek en armleuningen zo kunnen configureren dat ze beter passen bij de afmetingen van jouw lichaam. Hoe meer aanpassingen, hoe beter.
 • Lendensteun.
  • De allerbeste gamestoelen hebben een verstelbare lendensteun die je kunt aanpassen aan de kromming van jouw wervelkolom. Minder dure stoelen hebben een lendenkussen dat het werk doet, maar dat is wel een hele basic manier.
 • Een hoge, gebogen rugleuning met veel bovenrug- en neksteun.
 • Kantelvergrendeling of spanmechanisme om de rugleuningen te vergrendelen, kantelt op hun plaats en is geschikt voor verschillende houdingen.

Er zijn daarnaast nog andere geavanceerde ergonomische kenmerken, zoals ademende mesh-materialen, responsieve beweging, 4D-armleuningen (die in alle afmetingen verstelbaar zijn) en meer – maar deze zijn waarschijnlijk alleen te vinden op dure, high-end gamestoelen. Afhankelijk van jouw budget, moet je mogelijk een aantal compromissen sluiten.

2. Bouwkwaliteit

Het tweede waar je op moet letten bij het kopen van een gamestoel is de bouwkwaliteit. Hoe hoger de bouwkwaliteit, hoe langer je gamestoel waarschijnlijk meegaat. Je wil niet investeren in een stoel die na een paar weken gebruik kapotgaat of oncomfortabel wordt.

Nogmaals, de bouwkwaliteit hangt nauw samen met de prijs, dus verwacht geen wereldklasse als je op zoek bent naar iets aan de onderkant van de prijsklasse, maar probeer een zo goed mogelijke build te krijgen.

Een goede indicator van bouwkwaliteit om naar te kijken is het frame. Hoogwaardige frames worden gemaakt van metaal, meestal duurzaam staal. Houten of kunststof frames zullen na verloop van tijd minder goed standhouden.

De basis is een ander belangrijk aspect om mee te nemen. Zoek naar brede aluminium voetstukken. Smallere, nylon bases zijn minder duurzaam. Je wilt ook dat jouw wielen zo breed mogelijk zijn. Hoe breder het zwenkwiel, hoe duurzamer de constructie. 3 inch of meer is ideaal, 2 inch of minder is niet zo goed.

Ook de soort vulling van de demping is van belang. Voorvorming of koudschuim vertegenwoordigt de bovenkant van het spectrum, dus zoek hiernaar als je een hoogwaardige gamestoel en demping wilt die na een paar maanden niet platgaat.

3. Bekleding

De meeste gamestoelen worden bekleed met PU-leer. Echt leer is erg duur en hoewel je het best kunt krijgen, is het waarschijnlijk nogal schadelijk voor je portemonnee.

PU-leer is meestal goed genoeg voor de behoeften van de meeste mensen, dus ik zou aanraden om daarbij te blijven, want het is waarschijnlijk de beste prijs-kwaliteitverhouding. Sommige stoelen zijn ook bekleed met synthetisch weefsel of microvezel.

Bij het overwegen van stoffering is ademend vermogen een ander aspect om mee te nemen. Sommige stoelen zijn voorzien van ademende mesh-bekleding om de warmteafvoer te bevorderen. Hoe meer ademend de bekleding, hoe comfortabeler en minder zweterig je zult zijn, dus als dit iets is dat belangrijk voor je is, zoek dan een stoel met mesh-materiaal.

4. Armleuningen

Voor pc-gamers zijn armleuningen belangrijk. Je hebt een goede ergonomische polsondersteuning nodig om je onderarmen en polsen goed te ondersteunen, omdat je hierdoor sneller kunt reageren en uiteindelijk je vaardigheden in het spel zult verbeteren.

De meeste pc-gamestoelen worden geleverd met armleuningen, maar veel console-gamestoelen niet. Dat is oké, maar als je op zoek bent naar een console-gamestoel, zul je geen toetsenbord en muis gebruiken, dus armondersteuning is veel minder belangrijk.

De beste armleuningen zijn verstelbaar zodat je ze kunt aanpassen aan je lichaam en lengte. Je wilt ze zo kunnen verstellen dat je schouders in rust zijn terwijl je elleboog in een rechte hoek staat en je armen worden ondersteund.

Armleuningen moeten minimaal in hoogte verstelbaar zijn. Idealiter zijn ze ook in de breedte verstelbaar, dus je kan meer bewegingsruimte vrijmaken wanneer je dat nodig hebt. Sommige armleuningen kunnen omhoog en uit de weg worden geklapt om het in- en uitstappen te vergemakkelijken.

5. Gewichtscapaciteit en aanbevolen hoogte

Veel kopers van gamestoelen die voor het eerst een gamestoel kopen, vergeten hier rekening mee te houden, maar het is absoluut cruciaal om je eerste aankoop goed te doen. Gamestoelen kunnen heel verschillende gewichtscapaciteiten en aanbevolen hoogtes hebben en je moet ervoor zorgen dat je er een koopt die geschikt is voor je eigen gewicht en lengte.

Gamestoelen met de grootste gewichtscapaciteiten worden vaak op de markt gebracht als ‘big and tall’ gamestoelen. Exacte aantallen verschillen, maar de meest heavy-duty stoelen kunnen tot 250 kilo aan gewicht dragen.

Als je het niet zeker weet, controleer dan vooraf het draagvermogen en de aanbevolen hoogte bij de verkoper om er zeker van te zijn dat je binnen het juiste bereik valt. Dit betekent wel dat het weer wat duurder wordt.

6. Compatibiliteit met consoles

Voor console-gamestoelen is compatibiliteit belangrijk. Veel console-gamestoelen – vooral die van het merk X Rocker – integreren op verschillende coole manieren met je consoles.

Sommige stoelen hebben USB-poorten waarmee je je controllers kunt opladen vanaf je armleuningen. Sommige hebben surround sound ingebouwd in de hoofdsteun die geluiden van je console direct naast je oren afspeelt.

Sommige stoelen hebben zelfs bewegingsfuncties waardoor ze schommelen, kantelen, draaien, schudden en trillen op basis van wat er in je spel gebeurt. Cool toch? Houd er echter rekening mee dat dit soort functies meestal duurder zijn, dus je kan ze misschien niet krijgen als je een beperkt budget heeft.

7. Afmetingen en krasbestendigheid

Een andere factor die kopers vaak over het hoofd zien, zijn de afmetingen van hun gamestoel. Je moet de afmetingen van tevoren controleren om er zeker van te zijn dat deze zowel in jouw beschikbare ruimte als bij jouw eigen lichaamsvorm passen.

Sommige stoelen hebben bijvoorbeeld een smallere zitting, waardoor ze minder geschikt zijn voor mensen met grotere dijen of billen. De meeste verkopers zullen de afmetingen vermelden op de websitepagina waar de gamestoel wordt verkocht, maar als dat niet het geval is, wees dan niet bang om te vragen. Vergeet niet eerst je beschikbare ruimte op te meten om er zeker van te zijn dat deze past!

Ten slotte nog iets waar niet iedereen rekening mee houdt: de krasbestendigheid. Dit kan je op twee manieren opvatten:

 • De krasbestendigheid van de stoel.
 • De krasbestendigheid van de vloer.

Allereerst de krasbestendigheid van de stoel. Tegenwoordig worden veel gamestoelen bekleed met hard plastic en PU-leder. Dit ziet er strak uit en is meestal bedoeld om de metalen onderdelen te verbergen. Het enige punt is dat er op het meeste plastic en leder al snel een kras komt. Dit is op den duur niet te voorkomen, maar het is zonde als dat al snel gebeurt. Duurdere stoelen hebben plastic covers die niet snel meebuigen en hebben een soort zachtere laag boven op de daadwerkelijke cover zitten. Dit zorgt voor extra bescherming van de cover. Nu is het geen probleem als de plastic covers beschadigd raken, daar zijn ze nou eenmaal voor. Wat wel belangrijk is, is dat de bekleding krasbestendig is. Goedkope stoelen met PU-leder hebben een dunnere bekleding als duurdere stoelen. Die zullen sneller krassen krijgen en daardoor ook sneller doorscheuren. Kies daarom liever een stoel met dikkere bekleding. Heb je huisdieren? Ga dan liever voor een stoffen stoel met dikke bekleding waar krassen en halen minder kans hebben om op te vallen.

Ten tweede de krasbestendigheid van de vloer. De wielen van gamestoelen zijn vaak gemaakt van hard plastic, soms met een rubberen coating. Dat is mooi, want tijdens het gamen beweeg je onbewust toch veel. Laat het alleen net het geval zijn dat die rubberen coating vrijwel exclusief te vinden zijn bij high-end stoelen. Voor de rest zijn het meestal alleen de plastic wielen die krassen kunnen veroorzaken op houten vloeren.

Om toch lekker te kunnen bewegen zonder zorgen om krassen op de vloer, kun je ervoor kiezen om een vloermat te nemen. Nu heb je lekkere hardplastic ondervloeren van IKEA, maar je kunt ook kiezen voor een zachte vloermat van bijvoorbeeld Sharkoon. Hierdoor blijven de wielen in topstaat en het is nog makkelijker schoon te maken ook. Tegenwoordig kiezen meer mensen ook om de wielen simpelweg te vervangen. Onder andere Sharkoon heeft hier ook een speciale wielenset voor, wat lijkt op skatewielen. De SW10 zijn geschikt voor elke vloer in huis en leveren veel minder beschadigingen op. Zeker waard om te overwegen.

Checklist voor gamestoelen voor kopers

Oké, dus we hebben nu vrijwel elke kwaliteit van een gamestoel tot in de kleinste details behandeld.

Het is duidelijk dat je niet door die hele grote lap tekst wilt lezen om elke gamestoel waar je naar kijkt te evalueren. Daarom heb ik ter vereenvoudiging een verkorte versie opgesteld in de vorm van een checklist.

Je kunt deze checklist gebruiken om elke gamestoel die je overweegt te kopen, te analyseren voordat je hem koopt:

EisJaNee
Is deze stoel geschikt voor waar ik hem voor wil gebruiken? (d.w.z. als je een pc-gamer bent, is het dan een pc-gamestoel?)  
Heeft deze stoel voldoende draagvermogen om mijn gewicht te dragen?  
Valt mijn lengte binnen het aanbevolen hoogtebereik voor deze stoel?  
Biedt deze stoel een goede ergonomische ondersteuning?  
Is deze stoel erg verstelbaar?  
Is de bouwkwaliteit goed gezien mijn budget?  
Passen de afmetingen van deze stoel bij mijn lichaamstype?  
Is deze stoel mobiel/compact/licht genoeg om in mijn beschikbare ruimte te werken?  
Vind ik het ontwerp van deze stoel mooi?  
Lijkt de demping/stoffering van deze stoel comfortabel/ademend?  

Geen enkele gamestoel is absoluut perfect, dus je zult er misschien niet een vinden die aan alle eisen voldoet. Ik zou echter zeggen dat als de stoel die je overweegt ten minste 8 van de 10 van deze vakjes aanvinkt, het een goede keuze is!

Andere tips voor het kopen van een gamestoel

Oké, dat dekt het hele onderwerp wel ongeveer. Misschien heb je nog even wat extra bonus tips nodig.

Tip 1: Check altijd de reviews

Als je jouw stoel bij Amazon koopt, controleer dan eerst de beoordelingen van andere kopers. De beste manier om een ​​goed idee te krijgen of een stoel het geld waard is, is door te kijken of andere mensen denken dat dit het geval is, dus lees je in!

Tip 2: Denk aan de garantie

Veel gamestoelen worden geleverd met een fabrieksgarantie waarmee je vervangende onderdelen of een terugbetaling kunt krijgen als er defecten zijn aan je gamestoel. Het is iets om op te letten als je bang bent dat het misschien niet werkt.

Tip 3: Denk aan de installatie

Sommige gamestoelen worden kant-en-klaar geleverd, voor andere moet je ze thuis in elkaar zetten. Het is de moeite waard om dit te overwegen en na te denken over hoelang het van tevoren zal duren. Als je niet zo goed bent in doe-het-zelf of gewoon geen zin hebt in gedoe, kies dan iets dat relatief eenvoudig te monteren is

Tip 4: Krijg aanbevelingen

Als je niet zo veel weet over gamestoelen, waarom laat je dan niet iemand die dat wel doet het denkwerk voor jou doen? Kijk door op Tweakers of andere vergelijkingssites, of lees nog gewoon eens deze koopgids door.

Gerelateerd:

Wat vind jij?

Hell yeah
1
Yep
0
Love it
0
Meh
0
Nah
0
Alex
Alex is een van de helften van Glitching. Hij schrijft, reviewt en filmt over games en tech. Beroemd om zijn hamburgers. En flauwe humor.

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.