Reviews

In-dept review Sharkoon Skiller SGK30

product-image

Sharkoon Skiller SGK30

8.1

Wat brengt dit toetsenbord? Simpel: waar je normaal behoorlijk wat geld moet neertellen voor een mechanisch toetsenbord weet Sharkoon dit voor een budgetprijs te doen.

Voordelen
  • Mechanische switches in deze prijsklasse (dus geen mem-chenical)
  • Prima prijs/kwaliteit
  • Afgewerkte bekabeling
  • RGB netjes uitgevoerd
  • Opties snel aan te passen via bord zelf
  • Software is makkelijk te bedienen
Nadelen
  • Vrij luid (mede dankzij de blauwe switch)
  • Keycaps lastig te verwijderen en geen keycap puller aanwezig
  • Sommige toetsen voelen een beetje losjes aan

Inleiding

Allereerst wil ik Sharkoon bedanken voor het beschikbaar stellen van dit Skiller SGK30 toetsenbord.

Sharkoon is ondertussen een redelijk bekend merk in computerland. Het merk bestaat sinds 2003 en ontwerpt gaming producten die “Ontworpen zijn in Duitsland” en die populair zijn in de gaming wereld. Dit omdat ze goede prestaties leveren voor een betaalbare prijs. En dat kan voor veel producten gelden. Zo heeft het merk computerkasten ontworpen, toetsenborden, muizen, headsets, DAC’s, muismatten maar ook adapters waarmee losse harde schijven te koppelen zijn aan je computer. Die laatste groep heeft mijzelf al meerdere malen geholpen met het terughalen van data.

De productgroep wat dit keer aan bod komt is toetsenborden. Nu zit er een enorm verschil tussen de diverse toetsenborden. Zo zijn er de budgetvriendelijke toetsenborden van €5,- maar er kan ook makkelijk €250,- of zelfs nog meer neergeteld worden voor een bord. Het verschil is natuurlijk wat je voor het geld terug krijgt. Zo zal een bord van €5,- geen mechanische toetsen bevatten en een bord van €250,- heeft alle toeters en bellen, wellicht zelfs meer dan je nodig hebt. Ook worden borden tegenwoordig kleiner: zo zijn er TKL (Ten Key Less) borden die geen numeriek gedeelte meer hebben maar ook borden die zelfs geen pijltjes toetsen meer hebben: de 60% bordjes.

Het bord van vandaag is er één met een normale layout en heeft de naam Skiller SGK30 meegekregen. Een bord voorzien van mechanische blauwe switches, N-Key rollover en uiteraard RGB (want dat geeft 10% meer FPS). Het bord ligt ondertussen in de schappen voor een prijs van ongeveer €50,-. Maar wat je allemaal krijgt voor dat geld? Dat gaan we zien in deze review.

Specificaties

Voordat we aan de slag gaan met het bord, eerst even de theorie doornemen.

Zoals te zien in de specsheet wordt het toetsenbord in vele landen uitgebracht. Dat is niet zo gek aangezien diverse landen een andere layout hebben qua toetsindeling. Het meestgebruikt is toch de US layout wat je in Nederland over het algemeen ook terug ziet. Het bord weegt 867 gram en is 44 bij 14,4 bij 3.5 centimeter groot. Het bord is voorzien van een on-board geheugen van 64kb om verschillende profielen in op te slaan die later weer gebruikt kunnen worden. Het bord is te krijgen met twee verschillende switches: de rode en de blauwe. We hebben hier de blauwe versie.

Op het bord zijn verschillende functies te vinden die allemaal meteen te gebruiken zijn. Software is hiervoor niet eens nodig, wat handig kan zijn als je veel wisselt tussen computers. Denk aan het aanpassen van de licht effecten, het inschakelen van de Gaming Mode, de pijltjestoetsen die te wisselen zijn en de multimediatoetsen die bovenin bij de functietoetsen ondergebracht zijn.

Het toetsenbord moet volgens Sharkoon ook een hele poos mee gaan. De mechanische switches zouden 50 miljoen aanslagen aan moeten kunnen, wat tegenwoordig standaard is voor mechanische switches. Dit geldt voor zowel de rode als de blauwe switches. Ook moet de gevlochten kabel laten zien dat er aandacht besteed is kwaliteit. Hetzelfde geldt voor de vergulde USB aansluiting, al is dit vaker een aardigheidje dan dat het daadwerkelijk verschil geeft in levensduur of prestaties.

In de software van Sharkoon is het mogelijk om tot 20 profielen aan te maken, ieder met hun eigen instellingen. Deze zijn in de software op te slaan en later weer in te laden. Met de software zijn macro’s aan te maken die verschillende acties uit kunnen voeren met één druk op de knop. Maar ook kunnen programma’s geopend worden met een toetscombinatie of de multimedia ingesteld worden op verschillende toetsen. Ook de verlichting is makkelijk aan te passen, zelfs per toets!

Over verlichting gesproken: natuurlijk mag dit niet ontbreken. Standaard zitten er al 15 instellingen op het toetsenbord die met een druk op de knop te selecteren zijn. En zoals net gezegd: ook in de software kun je de verlichting aanpassen naar wat je zelf wilt. Er zit voor ieder wel wat wils op het bord.

Meer informatie is terug te vinden op de website van Sharkoon

Unboxing

Laten we de doos pakken en zien wat we allemaal aantreffen.

Kijkend naar de doos, zien we voorop een foto van het toetsenbord staan in al zijn pracht en praal. Aan de linkerkant zien we het merk staan samen met het typenummer. Ook mogen een paar van de features niet ontbreken. Aan de rechterkant zien we dat we te maken hebben met blauwe switches en komen weer een paar features naar voren. Op de achterkant zien we de specificaties samen met nog een aantal features. De doos is aan de zijkant te openen. Deze variant was wel heel goed dicht geplakt. Niet de standaard ronde sticker maar tape over de hele lengte. Als de flap eenmaal omgeslagen is dan zien we het toetsenbord liggen tussen twee stukken schuim. Ook wordt hij aan de bovenkant van het bord beschermd door een plastic plaat zodat de toetsen niet beschadigd raken tijdens transport, iets wat netjes uitgevoerd is. Aan de bovenkant ligt de USB kabel. Haal je het bord uit de doos dan zien we de handleiding liggen. In deze handleiding staan de verschillende mogelijkheden van de toetsen wanneer er gebruik gemaakt worden van de “Skiller” toets (wat een andere benaming is voor de FN toets).

Kijken we naar het bord zelf dan ziet deze er gewoon strak en standaard uit. Geen al te gekke zaken op het bord. Dit geeft een neutrale uitstraling aan het geheel. Hij is zwart uitgevoerd met een standaard toetsindeling. Wat we wel meteen zien is het logo en de merknaam op de spatiebalk. Een mooie plek wat geen extra ruimte op het bord zelf in neemt. Rechtsboven zien we de “Skiller” benaming terug boven de lampjes van de Num lock, Caps lock en Scroll lock. De kabel is gevlochten en netjes bij elkaar gehouden door twee rubberen bindstrips, iets wat je niet zou verwachten bij een toetsenbord uit deze prijsklasse. Het geeft het bord een afgewerkt uiterlijk. De connector is verguld en voorzien van het Sharkoon logo. Netjes afgewerkt dus.

Qua toetsen lijkt er niets bijzonders. Alle toetsen zitten gewoon op de standaard plaats. Wat een beetje afwijkend is van andere borden: bij de cijfertoetsen de staan leestekens naast het nummer en niet er boven. Het is even wennen maar ondertussen weten mensen de toetsen wel te vinden. Aan de rechterkant vinden we ook een standaard indeling terug bij het numerieke gedeelte en de pijltjestoetsen. Toch heeft het bord meer in zijn mars dan het in eerste instantie laat zien.

Door middel van de Sharkoon toets kunnen bepaalde opties op het toetsenbord meteen gebruikt worden. Zo hoeven er geen extra toetsen op het bord geplaatst te worden of softwarematig iets aangepast te worden. Met de toetsen home, end, delete etc. zijn verschillende effecten te kiezen voor de verlichting. Door een toets nogmaals in te drukken springt de verlichting naar de volgende optie. Dit geeft een enorme keuze effecten voor de verlichting. Bij de pijltjes toetsen kan de richting van de verlichting aangepast worden en de helderheid. Nog een bijzonder iets: de WSAD toetsen zijn ook anders te programmeren. Deze kunnen ingesteld worden als pijltjes toetsen voor wanneer je linkshandig bent! Wel zo fijn tijdens het gamen! De WSAD worden dan verplaatst naar de pijltjestoetsen.

Maar we zijn er nog niet: er zijn nog veel meer opties te vinden. Links bovenin bij de escape knop zit de mogelijkheid om alle instellingen te resetten. De knop eronder kan gebruikt worden om losse toetsen een kleur te geven. Zo pas je alles naar eigen hand aan. De functie toetsen hebben ook extra opties: F1 tot en met F3 worden gebruikt als media toetsen, F4 tot en met F6 bevatten mogelijkheden om het volume te bedienen en F7 tot en met F11 bevatten de verschillende lichtprofielen. F12 ten slotte maakt het mogelijk de kleur aan te passen. Heel wat opties dus op een toetsenbord van deze prijsklasse. Onder de plus en min knop zien we de opties om de snelheid aan te passen. Al met al is er heel wat weggestopt.

De keycaps zijn los te halen van het toetsenbord alleen heeft Sharkoon er geen keycap puller bij geleverd. Dit zul je dus op een andere manier moeten doen. Het gaat vrij lastig en ik heb in eerste instantie ook gevraagd of het wel mogelijk was om de toetsen los te trekken voordat ik het bord kapot maak. Gelukkig kon het zonder problemen. Daaronder zien we de Huano switch zitten dus niet de bekende Cherry switches. De keycaps zijn wel uitwisselbaar. Op die manier kan het bord nog meer naar eigen hand gezet worden als je dat later zou willen. Boven de switch zien we de LED zitten die zorgt voor de verlichting.

Draaien we het bord nog even om. Daar vinden we in het midden het label terug met het modelnummer, serienummer en wat adresgegevens. Onderaan vinden we twee rubber strips die het bord op zijn plek moeten houden. Strips vinden we ook terug op de voetjes aan de bovenkant. Deze kunnen uitgeklapt worden om het bord wat hoger neer te zetten. Het verschil in hoogte is goed te zien in bovenstaande foto’s.

Software

Er zit geen cd meer in de doos maar er is wel software beschikbaar voor het toetsenbord. Helaas is er niet één pakket waarin verschillende apparaten aangestuurd kunnen worden maar wellicht is dat iets voor de toekomst. Op de productpagina van de SGK30 is de software makkelijk te vinden en te downloaden. Start je de installatie dan krijg je eerst een intro scherm met de vraag waar je de software wilt installeren en of de software meteen moet opstarten als de installatie voltooid is. Klik op next en wacht de installatie rustig af.

Start je na installatie de software op dan zie je… niets! De software wilt namelijk dat je eerst het toetsenbord aansluit op de pc voordat het echt gestart kan worden. Sluit je het toetsenbord aan dan start de software alsnog op.

We komen dan terecht in het hoofdscherm. Meteen zien we al een toetsenbord in beeld en heel veel kleur. In dit scherm is het mogelijk de instellingen van de verlichting aan te passen. Nu is daar de software niet voor nodig want deze mogelijkheden zijn ook op het bord zelf aanwezig. Maar de aanpassingen zijn wel sneller door te voeren. Aan de linkerkant zien we drie opties die het programma bevat maar ook een Profile gedeelte. Het is mogelijk verschillende profielen aan te maken. Dit kan handig zijn voor verschillende spellen die ieder hun eigen knoppen gebruiken.

Gaan we even kijken naar de verlichting dan zien we onderin een venster met opties. Hier kan gekozen worden uit verschillende effecten die Sharkoon met de software en het bord levert. Daarnaast zijn de kleuren, de snelheid, de helderheid en de richting aan te passen. Dit werkt on-the-fly en is meteen zichtbaar op het bord.

Ook is er een scherm waar je toetsen een andere functie kunt geven. Dit aanpassen gaat vrij eenvoudig. Selecteer een toets en kies vervolgens een andere functie uit de lijst. Vergeet de nieuwe functie niet op te slaan anders verandert er nog niets. Dit geeft veel mogelijkheden om programma’s snel te starten, functies uit te voeren of om macro’s te starten.

Over macro’s gesproken: ook deze zijn in te stellen in de software. Daarvoor gaan we naar de laatste optie in het scherm: de Macro Manager. Hier kunnen macro’s gemaakt, bewerkt en verwijderd worden.

Om een macro te maken klik je op het + icoontje. Er kan dan een naam gegeven worden aan de macro waardoor deze makkelijker terug te vinden is. Vervolgens klik je op REC om de macro ook daadwerkelijk op te nemen. Ben je klaar met het typen dan zet je REC knop weer uit. Vergeet daarna de macro niet op te slaan anders ben je deze weer kwijt.

Als laatste zijn er nog een paar opties aanwezig als je rechts bovenin op het radar icoon klikt. In dit geval zijn het de weergave taal en de versies van zowel de software als de firmware van het toetsenbord.

Ervaring

Ik heb nu een tijdje het bord in gebruik op mijn review pc en maak met het schrijven van deze review ook gebruik van het toetsenbord. Het typen op het bord gaat prima en je voelt zeker dat je te maken hebt met een volwaardig mechanisch toetsenbord in plaats van een mem-chanisch bord. Dat het hier gaat om een bord met blauwe switches is duidelijk te horen: de aanslagen zijn zelfs met een headset op lichtjes te horen. Wat dat betreft doen de blauwe switches wat ze beloven: ze maken een clicky geluid. Maar ook de feedback is wel terug te voelen in de switch. Het voelt niet zo soepel aan als een Cherry switch maar voor de prijs van het toetsenbord typt het best lekker. Meerdere toetsen tegelijk aanslaan geeft geen problemen, alles wordt netjes geregistreerd. De N-Key rollover lijkt dus prima te werken.

Het gebruik van de verschillende toetsen werkt in mijn ogen prima. Alles staat netjes aangegeven op het toetsenbord en het scheelt weer de installatie van een programma. Mocht je toch meer willen zoals Macro’s instellen dan is dit heel makkelijk te doen in de software. Dat er software beschikbaar is in deze prijsklasse is al een verrassing. Het programma werkt soepel en er valt niets op af te dwingen. Het zou alleen wel fijn zijn als de verschillende programma’s uiteindelijk in één pakket ondergebracht worden. Nu moet er voor het toetsenbord en de headset twee verschillende tools geïnstalleerd worden.

Dan de verlichting: die is erg netjes uitgevoerd. De bediening hiervan is vrij simpel: of via het toetsenbord of via de software. De verschillende patronen en effecten die aanwezig zijn maakt het dat er altijd wel iets van een instelling is die je zelf mooi vindt. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de verlichting gewoon op één kleur te houden, mocht je helemaal gek worden van de discoverlichting op je bureau. En natuurlijk is helemaal uit ook een mogelijkheid: zet daarvoor de helderheid op zijn laagst.

Conclusie

Komen we bij het slot van deze review. Wat brengt dit toetsenbord? Simpel: waar je normaal behoorlijk wat geld moet neertellen voor een mechanisch toetsenbord weet Sharkoon dit voor een budgetprijs te doen. De Huano switches zijn daar voor een heel groot deel de oorzaak van. Weliswaar zijn deze switches niet te vergelijken met de Cherry varianten maar niet iedereen heeft daar het geld voor. Je merkt wel het verschil inde switches doordat ze net ietsjes anders aanvoelen maar het prijsverschil moet ergens vandaan komen. Het verschil met een mem-chanical toetsenbord is zeker te merken aangezien dit bord beter reageert en tevens een N-key rollover heeft. Ook is de bekabeling netjes afgewerkt met nylon, iets wat je niet veel ziet in deze prijsklasse. De ABS keycaps zijn te vervangen als deze dof worden of kapot gaan. Een keycap puller ontbreekt helaas maar voor deze prijs kun je ook bijna geen extra’s verwachten.

Bediening van de verschillende functies gaat soepel met de Skiller toets. Een groot gedeelte is te bedienen via het bord zelf. Het enige wat niet lukt zijn het maken van macro’s en het toewijzen van andere functies aan toetsen. Daar heeft men wel software voor op de markt gezet, ook iets wat niet veel voor komt bij budget borden. De software werkt prettig en laat alleen zien wat je nodig hebt. Wel mag er één standaard pakket komen voor alle randapparatuur in plaats van verschillende programma’s voor verschillende hardware.

De RGB verlichting is prima uitgevoerd. Elke toets wordt individueel belicht wat zorgt voor een mooie weergave van de toetsen. Deze verlichting is makkelijk te bedienen via het toetsenbord. Mocht je toch willen zien wat je kiest dan is het aanpassen van de verlichting ook mogelijk via de software. Er zijn genoeg opties aanwezig om lekker mee te gaan spelen maar mocht je het niets vinden is het ook mogelijk het licht uit te zetten. Maar het is wel één van de twee paradepaardjes van dit bord.

De prijs van dit bord verbaast nog het meest: voor slechts €49,- heb je deze ramplank al in huis en dat is een keurige prijs voor een instap mechanisch toetsenbord!

Mocht je op- en/of aanmerkingen hebben of iets te vragen, dan hoor ik het uiteraard graag. Vond je dit een leuke review, dan hoor ik het dit natuurlijk ook graag. Het motiveert mij om nog meer reviews te maken.

Wat vind jij?

Hell yeah
0
Yep
0
Love it
1
Meh
0
Nah
0

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.