Reviews

Review Steelseries Arctis 9

product-image

Steelseries Arctis 9

9

De Steelseries Arctis 9 is een headset die zijn wiedeweerga niet kent. Oké, het is niet goedkoop. Echter krijg je hiervoor wel een headset met een lange accu, uitzonderlijk goede geluidskwaliteit en een ruime compatibiliteit. Samen met de duale functies en de ingebouwde geluidsmixer dan wil je geen andere, gegarandeerd.

Pluspunten
  • Lange accu
  • Diepe bass, zwoele midtonen, zachte highs
  • Interne mixer voor chat en game
  • Lekker draaggemak
  • Groot draadloos bereik
Minpunten
  • Giga duur
  • Deze versie niet compatible met Xbox
  • Microfoon voldoet, maar is niet fantastisch

Introductie

Draadloze headsets zijn tegenwoordig een paradepaardje van Steelseries. Volledig terecht ook want tot zover kan Steelseries weinig fout doen qua geluid. De Arctis serie staat bekend om comfort, goede geluidskwaliteit en een kenmerkend uiterlijk. Echter zijn er nog niet veel headsets uitgekomen die compatibel zijn met zowel PlayStation 4, PlayStation 5 en pc als Nintendo Switch. De Steelseries Arctis 9 brengt hier verandering in. Deze zware, lomp uitziende headset is een terechte aanvulling binnen Steelseries en misschien ook wel de enige headset die je echt nodig zal hebben.

De specs

Speaker Drivers 
Neodymium Drivers40 mm
Headphone Frequency Response20–20000 Hz
Headphone Sensitivity98 dBSPL
Headphone Impedance32 Ohm
Headphone Total Harmonic Distortion< 3%
Headphone Volume ControlOn Ear Cup
Headphone Chat MixOn Ear Cup
  
Microphone 
Microphone Frequency Response100–6,500 Hz
Microphone PatternBidirectional
Microphone Sensitivity-38 dBV/Pa
Microphone Impedance2200 Ohm
Microphone LocationRetractable
  
Wireless 
Range40 ft / 12 m
Battery life20 hours
Bluetooth version4.1
Bluetooth profilesA2DP, HFP, HSP
  
Package content 
Product Information Guide, Arctis 9 Headset, USB charging cable 

Het uiterlijk

De Steelseries Arctis 9 ziet er op het eerste gezicht nogal massief uit. Echter is het toch kenmerkend Steelseries. De skibril hoofdband, grote ovalen oorschelpen en de opberging van de microfoon doet weer denken aan de andere Arctis series. Een typisch gevalletje van “niet veranderen als het werkt”. Het matzwarte oppervlak van de oorschelpen past goed bij de hoofdband en straalt luxe en kwaliteit uit. Ja, oké, het is van kunststof maar het voelt stevig en robuust aan.

Aan de voorkant van de headset vind je de uitneembare microfoon. Aan de achterkant vind je enkele schuifjes en knoppen. Op de linkeroorschelp zie je een schuif voor de mixer, een voor game- en de ander voor commgeluid. Op de rechteroorschelp zit een schuif voor het volume, een microfoon muteknop, een aan/uit knop en een knop voor Bluetooth functies. Tevens zitten aan de onderkant ook nog een micro-usb poort en een 3.5mm jack. Ten slotte is er ook een klein LED-lampje, wat tegelijkertijd ook het enige RGB aspect is van de headset. Een kleine LED-indicator op de rechteroorschelp knippert wit bij draadloze verbinding en blauw bij verbinding via Bluetooth (en afwisselend wit en blauw bij verbinding met beide). Tijdens het opladen licht de LED groen op wanneer de headset nog meer dan de helft van de batterijduur heeft. Het licht geel op wanneer het tussen 20% en 50% is en rood wanneer het tussen 10% en 20% is. Als de batterij minder dan 10% meegaat, knippert hij rood. Er is ook een LED-lampje op de intrekbare microfoon dat rood oplicht wanneer de microfoon is gedempt.

Het comfort

Met een gewicht van ruim 380 gram is de Arctis 9 Wireless een zware headset. Het voelt gelukkig lichter aan dan het is dankzij de skibril hoofdband. Door de dubbele ophanging voorkomt het dat het direct op je hoofd drukt. Er zit een klittenbandsluiting aan het uiteinde van de skibrilband wat het mogelijk maakt om de grootte aan te passen. Echter kan de standaardmaat eigenlijk op elk soort hoofd. De grote, ovale oorschelpen zijn zwaar opgevuld en de vulling is bedekt met een zachte, ademende meshstof. Door het grote formaat komen de speakers niet tegen je oor aan en blijven je oren compleet in de oorschelpen. Echter heeft dit ook een nadeel: de grote ruimte en de stof zorgen ervoor dat hitte niet echt weg kan. Er komt zeker zuurstof in de schelpen, maar de warmte kan na een tijdje wel opkomen.

De connectie

De Arctis 9 Wireless maakt verbinding met je pc of PlayStation via een draadloze USB-zender. De headset en zender worden standaard gekoppeld uit de doos, maar houd er rekening mee dat de SteelSeries Engine-software nog wel een paar updates moet doen. Dit duurt gelukkig maar een paar minuten en daarna kan je snel op weg. De draadloze zender heeft een schakelaar aan de onderkant om te schakelen tussen pc- en PlayStation-gebruik. De headset werkt met PS4 en zal bij de launch ook met de PS5 werken. De Arctis 9 Wireless kan trouwens ook worden gebruikt met een Nintendo Switch in dock-modus.

Wat uniek is, is het feit dat je tegelijkertijd ook een Bluetooth verbinding op kan zetten, zijnde je telefoon of een ander Bluetooth zendapparaat. Via de eerder genoemde Bluetooth functieknop bestuur je dan het apparaat op afstand. Erg handig als je lekker wilt gaan gamen en tegelijkertijd via je telefoon een gesprek moet doen. Het heeft mij in ieder geval veel geholpen. Je kan de headset zo instellen om verbinding te maken via Bluetooth wanneer deze is ingeschakeld en dat deze zichzelf uitschakelt nadat deze een bepaalde tijd inactief is geweest om de batterij te sparen. De headset is geschikt voor ongeveer 20 uur continu gebruik. Oh en het bereik is ook zeer indrukwekkend, het is mogelijk om tot 10 meter weg te staan zonder obstakels. VR is dus geen probleem.

Het geluid

Het geluid is in de praktijk nog steeds gelijk aan zijn broertjes. Kraakhelder geluid met een diepe bas en een goed afgevlakte high is het kenmerk van de Arctis series geworden. De Steelseries Arctis 9 plaatst zich direct in de topcategorie van headsets. Electronic met diepe bassen en klassieke symposiums kunnen elkaar direct opvolgen zonder tussenruis, iets wat draadloze headsets vaak hebben.

Met de SteelSeries Engine-app kun je een aantal instellingen aanpassen wanneer de Arctis 9 via de USB-oplaadkabel op je pc is aangesloten. De software is voor een groot deel gemakkelijk te gebruiken omdat de software een beperkte hoeveelheid maatwerk levert. Je kan dan de audiovoorinstellingen, het microfoonvolume en de zijtoonniveaus aanpassen. Daarnaast is het mogelijk om 7.1 virtueel surround-geluid inschakelen via DTS Headphone: X v2.0 en kiezen uit drie surround-geluidsprofielen: Game, Studio en Cinema. Het is even spelen, maar dan weet je wel wat je kan doen.

De microfoon

De microfoon is ook vrij standaard te noemen in de Arctis series. Het is weer de typische ClearCast microfoon met een bi-directioneel design. Het vangt alleen geluid op vanuit de mond. Dit zorgt voor een flinke geluidsreductie vanuit de omgeving. Echter, zoals het altijd gaat met draadloze technologie, zorgt het signaal ervoor dat de microfoonaudio flink wordt compressed. De geluidskwaliteit is aanzienlijk minder dan wanneer er een 3.5mm jack wordt gebruikt om de headset aan te sluiten. Vergeleken met de Arctis 1 Wireless is de geluidskwaliteit van de Arctis 9 wel echt een stuk beter. Dit is opvallend omdat de aparte 2.4 GHz dongle er juist voor zorgt dat de audioconnectie beter wordt gelegd.

De specialiteit

Het bijzondere van deze headset is wat Steelseries ChatMix noemt. De Arctis 9 verschijnt als twee afzonderlijke audioapparaten in Windows, een voor game-audio en een voor chat-audio. Door  “Game” toe te wijzen als het standaardaudioapparaat voor games en andere media, en vervolgens “Chat” toe te wijzen in Discord, Skype, Zoom, Teams en andere VoIP-clients, krijg je twee aparte kanalen op je headset. Met de ChatMix-bedieningsknop op de headset kun je tijdens het spelen balanceren tussen de twee audiostreams zonder je game ooit te verlaten, zodat je de bron snel omhoog of omlaag kunt zetten op basis van wat je wilt horen. Dit werkt zo goed als vlekkeloos. Met nadruk op zo goed als: wanneer je de dongle op een USB-hub aansluit, worden de twee kanalen niet herkend. Dan blijft het alleen op “Game” staan en werkt het andere kanaal niet. Let hier vooral op als je het wilt gaan gebruiken. Steelseries heeft bevestigd dat dit gebeurt, maar heeft tot zover nog geen andere oplossing dan de dongle direct op je pc aan te sluiten.

Het oordeel

De Steelseries Arctis 9 is een headset die zijn wiedeweerga niet kent. Oké, het is niet goedkoop. Absoluut niet zelfs. En geen Xbox support, dat is namelijk de Arctis 9x. Echter krijg je hiervoor wel een headset met een lange accu, uitzonderlijk goede geluidskwaliteit en een ruime compatibiliteit. Neem dit samen met de duale functies en de ingebouwde geluidsmixer, en je krijgt misschien zelfs meer dan waar je voor hebt betaald. Let alleen wel op de dongle, sluit deze direct aan op je pc. Echter, als Steelseries dit kan fixen, is dit misschien wel een van de beste headsets die je kan vinden. Na deze wil je geen andere, gegarandeerd.

De Steelseries Arctis 9 is al verkrijgbaar vanaf €199.

Check het in de prijsvergelijker.

De Personal choice is er voor dat ene product dat een van de Glitchers fantastisch vind.

  • Foutjes maken geen verschil.
  • Verbetering mag altijd.
  • Persoonlijke favoriet, boven alles.

Wat vind jij?

Hell yeah
0
Yep
0
Love it
0
Meh
0
Nah
0
Alex
Alex is een van de helften van Glitching. Hij schrijft, reviewt en filmt over games en tech. Beroemd om zijn hamburgers. En flauwe humor.

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.