Reviews

Review Sharkoon B2

product-image

Sharkoon B2

6.8

De Sharkoon B2 is een typisch geval van nèt wel, nèt niet. Als Sharkoon met de punten aan de slag zou gaan, zal de opvolger absoluut de middenrange domineren. Voorlopig is de Sharkoon B2 een leuke headset om mee te beginnen, maar er bestaan betere headsets voor een beetje meer.

Pluspunten
  • Ziet er redelijk luxe uit.
  • Relatief goede microfoon.
  • USB, TRS en PC-split.
Minpunten
  • Tweaken om goed geluid te krijgen.
  • Comfort afhankelijk van de persoon.
  • Geluidsverchil tussen de verschillende aansluitingen.

Inleiding

Sharkoon is geen onbekend merk in de gamingindustrie. Met een breed assortiment aan behuizingen, muizen, toetsenborden en headsets voor relatief lage prijzen, heeft Sharkoon een goede reputatie opgebouwd als budgetmerk. Toch wil Sharkoon ook laten zien dat kwaliteit niet duur hoeft te zijn. De vorige versie van deze headset, de Sharkoon B1, werd redelijk positief ontvangen ondanks een paar veelgenoemde kritiekpunten, waaronder tegenvallend geluid. En nu, enkele jaren later, komt Sharkoon met de verbeterde Sharkoon B2 headset. Deze versie zou enkele van die kritiekpunten oplossen, met onder andere een virtuele 7.1 setup. Maar is dat ook zo? Dat lees je in deze review.

Specs

Algemeen 
TypeStereo headset
DesignCircumaural
ConnectorUSB/TRRS/Stereo jack
ModeSurround
ControllerInline
Weight291g without cable
  
Headphone specifications 
Speaker diameter50mm
Impedance32Ω ± 15%
Frequency response20Hz – 20.000Hz
Sensitivity98dB ± 3dB
Maximum power15mW
  
Microphone specifications 
DirectionOmnidirectional
Impedance2.2kΩ
Frequency response100Hz – 10.00Hz
Sensitivity-42dB ± 3dB
Type microphoneDetachable, flexible
MuteableInline controller
  
Cables and connectors 
TypeModular
Total cable length 1x 3.5mm TRRS110cm
Total cable length 2x 3.5mm Stereo140cm
Total cable length USB250cm
PlatedGold
TRRS pinoutCTIA
  
Compatibility and software 
Equalizer10-band
Surround modeVirtual 7.1
Sound effects3
CompatibleTablets/smartphones/mp3-player/notebooks/PC/PlayStation 4/PlayStation 5
  
Package contents 
B2 headsetManual and stickers

Design

Wat opvalt aan de doos, is het lichtklassieke gamingdesign. Donker, een paar kleuren en glinsterende embossing; heel even lijkt het op een doos van een headset uit 2014. Binnenin is het echter no-nonsense. De headset komt je stralend tegemoet, samen met een USB-interface, een afneembare microfoon, handleiding en een setje stickers. Nagenoeg plastic-vrij, dat mag ook wel eens gezegd worden.

De headset heeft een klassiek design. Het heeft weg van die luxe studiokoptelefoons met grote luchtintake voor nog grotere speakers en ziet er heel comfortabel uit. Het lijkt in de verte op een zwarte aluminiumcoating, maar niks is minder waar. Het is en blijft plastic. Niet dat dit slecht is, maar het is opvallend. Verder is de headset zelf opgebouwd uit grote stoffen over-ear oorschelpen, een afneembare microfoon met filter, een 3.5mm TRRS-jack en voor de volledigheid ook een USB-interface met interne controller voor aan je pc. Voor de volledigheid is er ook een TRRS naar groen/rood splitter meegeleverd voor aan je pc voor als je geen USB wilt gebruiken.

De USB-interface heeft vijf knoppen: volume hoger, volume lager, volume mute, EQ-switch en mic mute. Hiervan zit de laatste bovenop, de rest zit aan de zijkant. Daarnaast is de bovenkant van de USB-interface met enkele iconen verlicht. Deze geven aan welke EQ is geselecteerd, of de mic is gemute en natuurlijk een verlicht Sharkoon logo.

Performance

Deze headset is op drie manieren getest in een pc; direct met de 3.5mm TRRS-jack, met de TRRS-splitter en met de USB-interface. Hierbij is hetzelfde nummer steeds afgespeeld.

Dit nummer heeft goede high, heldere middentonen en diepe bas, ideaal om de range van deze headset te beluisteren.

3.5mm TRRS-jack

De test met de TRRS-jack was verrassend. Omdat dit niet kan worden aangepast qua EQ is dit dus het geluid wat direct uit de doos komt. Om met de deur in huis te vallen; dat viel vies tegen. Hoe luxe en lekker de headset eruitziet, hoe basaal het geluid eigenlijk is. De middentonen vallen weg tegenover de hoge tonen. Hierdoor klinkt alles net uit balans. Een diepe bas zou dit recht kunnen trekken, immers is dit wel vaker een probleem van headsets die niet in-ear zijn. Jammer genoeg is de bas nietszeggend tegenover de middentonen. Waar de bas van origine de middentonen onderschrijft en aanvult waar deze wegvallen, is het in deze headset weg aan het smelten in dezelfde middentonen. Op sommige momenten is de bas helemaal niet te horen omdat de middentonen te druk zijn.

TRRS-splitter

In theorie zou de TRRS-splitter hetzelfde resultaat moeten geven als de 3.5mm TRRS-jack test. Tot grote verbazing klonk het iets beter. De bas viel nog steeds weg in de middentonen, maar de grens tussen de middentonen en de hoge tonen was duidelijker. Deze vulden elkaar aan zoals bedoeld. Waar dit aan ligt? Geen idee. Misschien is er storing tussen het mic-gedeelte van de TRRS-jack en het speaker-gedeelte. Helaas is dit voor ons nu niet te testen; er is geen spanningsmeter beschikbaar. Uit eerdere reviews van de B1 blijkt echter dat dit niet zo ongewoon is. Ontwerpfoutje? Fabricagefoutje? Wie zal het zeggen. Feit blijft dat dit een beetje raar is.

USB-interface

De kracht van deze headset is duidelijk aanwezig als je de headset aansluit op de USB-interface. Deze boost je geluid gigantisch. Uit de doos kun je vier EQ-settings kiezen: normaal, muziek, gaming en film. Als je de normale setting kiest, krijg je het geluid zoals het is, precies zoals de TRRS test. De muzieksetting is echter erg gericht op de korte range tussen de middentonen en hoge tonen. Deze boost die range waardoor het erg flets klinkt. De gamingsetting boost juist de middentonen waardoor de bas en hoge tonen juist compleet wegvallen. Dit zorgt voor een goede balans maar geen immersie in wat je hoort. Het beste is de filmsetting. Deze boost de bas, haalt de hoge tonen naar beneden en pakt de middentonen en verspreid deze meer over de range. Dit is verreweg de meest ideale setting, en dan werkt het ook gewoon erg goed. Helaas voor Sharkoon wil dit dus wel zeggen dat de headset zelf ondermaats presteert. De magie zit hem in de USB-interface. Hoewel dit voor thuis prima te doen is, is de headset onderweg niet fijn om naar te luisteren als je deze bijvoorbeeld aansluit op je telefoon.

Microfoon

De afneembare microfoon is redelijk te noemen. Het filter helpt wel tijdens het praten aangezien de /P/ en de /S/ klanken minder sterk eruit komen. Dat is juist fijn om te horen voor de tegenpartij omdat dit je microfoon iets minder overstuur laat klinken. Verder is het een prima middenklasse microfoon. Het heeft wel wat moeite met de lagere klanken en laat deze iets uithollen zodat het meer in de middentonen valt. Daarover; de middentonen en de hogere klanken zijn juist weer wat beter merkbaar. Dit is zeker een positief puntje voor de Sharkoon B2. De meeste microfoons van headsets in deze klasse zijn juist alleen maar gericht op de middentonen waardoor er geen diepe of hoge klanken merkbaar zijn. Sharkoon zou de microfoon van de B2 nog wel wat kunnen balanceren, maar verder is er eigenlijk niks te klagen. Zeker met een nafiltering zijn de diepe tonen merkbaar. De potentie is er dus, maar wordt uit de doos niet ten volle benut.

Comfort

Om heel kort te zijn: of deze headset zit lekker of juist helemaal niet. Diverse personen hebben deze headset geprobeerd en het ligt een beetje ingewikkeld. De headset ziet er luxe uit, echter voelt deze niet zo op het hoofd. De zwaarte van een luxe headset mist en die verwacht je juist wel na het zien ervan. De Sharkoon B2 is aan te passen qua grootte maar knelt nog steeds een beetje op de grootste stand. De oorkussens zijn gemaakt van meshstof, juist om zo lucht in de oren te krijgen. Dit helpt tegen irritaties bij lange draagperiodes. Jammer genoeg zijn ook de oorkussens iets kleiner dan normaal waardoor mensen met wat grotere oren last krijgen van platgedrukte oren. Een gemiddeld persoon zal hier geen last van hebben, maar mocht je wat langer zijn of een iets groter hoofd hebben, dan is dit misschien niet voor jou.

Als je de headset via de TRS-jack gebruikt, heb je geen knoppen voor volume. Een logische keuze vanwege de USB-interface, maar wel jammer. Het is wel een gemis voor onderweg waar je bijvoorbeeld liever je volume zou willen regelen via de headset en niet via het apparaat. Wel moet gezegd worden dat de afneembare microfoon

Een laatste punt is te maken over de USB-interface. De knoppen voor volume, dempen en EQ zitten aan de zijkant en zijn niet verlicht. Wanneer je haast hebt, grijp je misschien nog wel eens mis. Ook hier zit een mogelijk verbeterpunt. Wel is het handig dat de microfoon afneembaar is en de plug hiervoor vrij onopvallend is. Het misstaat niet voor buiten op straat.

Software

De software is vrij eenduidig. Wederom weer een apart stukje software zonder ecosysteem of integratie met andere Sharkoon hardware. Op het eerste gezicht ook niet super spectaculair; links een keuze tussen speaker en microfoon en rechts de instellingen. Door met de rechtermuisknop te klikken op de speaker of microfoon zijn er opeens veel meer opties om te kiezen, en juist hier begint een beetje de magie.

Verder is het een beetje hetzelfde als de eerdere review van de Sharkoon Rush ER40.

Naast een keuze tussen samplesnelheden, equalizers en standaardinstellingen, zijn er ook de Xear opties. Dit zijn speciale softwareoplossingen die net even dat extraatje geven aan het geluid. Ook een gesimuleerde 7.1 opstelling, bassboost en een stemgeluid oplossing zijn ingebouwd. Menig gebruiker zou denken dat dit de geluidsproblemen op zou kunnen lossen maar helaas. Na een uur tweaken is het geluid nog steeds niet lekker gebalanceerd. Er blijven hese ondertonen aanwezig, zelfs al zijn alle verbeteringen aangezet en de equaliser uitgebalanceerd. De bassbooster helpt zeker wel, maar de hese tonen maken het nogal onrustig. Enne, even tussen ons, laat die Xear Surround maar zitten. Onnodige reverb en houterige geluidsrichtingen maken dit echt niet fijn om naar te luisteren.

Review Sharkoon Rush ER40

Er moet wel gezegd worden dat de software het geluid juist wel goed naar een mooie basis brengt. Waar de Sharkoon B2 vanuit de doos begint met een achterstand, gooit de software het naar een stabiele basis. Jammer genoeg gaat het alleen niet verder dan die basis. Hoe er ook mee gespeeld wordt, het presteert niet fantastisch, of zelfs goed. Ook met de software is de headset niet beter als ‘oké’.

Conclusie

Sharkoon is echt aan de gang geweest met gebruikersfeedback en probeert met de Sharkoon B2 een solide middenklasse headset neer te zetten. Helaas is de Sharkoon B2 wel echt gericht op PC gebruik, ondanks de vele mogelijkheden. Voor goed geluid heb je immers de USB-interface nodig die je of gebruikt in de filmmodus of aanpast met de software. Voor gebruik direct uit de doos is deze headset toch net te flets. Ook het comfort voldoet, maar het moet je net liggen. De software omvat goed uitgedachte oplossingen die ook zeker helpen, maar die passen niet allemaal bij het geluidsprofiel van de Sharkoon B2. In sommige gevallen verergert het de boel, maar het werkt vooral om het geluid naar een goede 0-lijn te krijgen.

De Sharkoon B2 is een typisch geval van nèt wel, nèt niet. De potentie is er, maar kan zeker beter. Als Sharkoon de headset net even wat zwaarder maakt, met bijvoorbeeld iets grotere en beter afgestelde drivers, komt de Sharkoon B2 wel zeker tot zijn recht. Als zij met dit voorstel aan de slag zouden gaan, zal de derde versie absoluut de middenrange domineren. Voor nu is de Sharkoon B2 echter nog een leuke headset om mee te beginnen, maar er bestaan betere headsets voor een klein beetje meer.

De Sharkoon B2 is al te krijgen vanaf €49,90.

Wat vind jij?

Hell yeah
0
Yep
0
Love it
0
Meh
0
Nah
0
Alex
Alex is een van de helften van Glitching. Hij schrijft, reviewt en filmt over games en tech. Beroemd om zijn hamburgers. En flauwe humor.

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.