Reviews

Review Sharkoon ER40

product-image

Sharkoon ER40

6.8

De Sharkoon ER40 is een mooi instapmodel voor de gamer die niet veel te besteden heeft. Het is een prima basis om door te groeien in je game-ervaring. Als Sharkoon de software wat aanpast en iets steviger plastic zou gebruiken, is het een headset om niet te vergeten.

Pluspunten
  • Niet duur.
  • Relatief goede microfoon.
  • USB-connectie lift redelijk wat op.
Minpunten
  • Geluidskwaliteit is alleen met tweaken echt goed te noemen.
  • Gevoel van goedkoop plastic.
  • Software PER APPARAAT.

Inleiding

Gaming is RGB. Dat lijkt vrijwel elk gamingbedrijf te denken. Hoewel RGB op headsets niet heel bijzonder is, is het juist wel bijzonder dat het dan ook nog eens goedkoop is. Sharkoon heeft even meegekeken en dacht ‘dat kan juist wel goedkoper’. Een klein tijdje later komt de Sharkoon ER40 tevoorschijn, een USB gamingheadset met instelbare RGB-oorschelpen. En ja, hij is goedkoop met best indrukwekkend geluid.

Specs

Algemeen 
TypeStereo headset
DesignCircumaural
ConnectorUSB
ModeSurround
ControllerInline
Weight295g without cable
  
Headphone specifications 
Speaker diameter50mm
Impedance24Ω ± 15%
Frequency response20Hz – 20.000Hz
Sensitivity95dB ± 3dB
Maximum power15mW
  
Microphone specifications 
DirectionOmnidirectional
Impedance2.2kΩ
Frequency response100Hz – 10.000Hz
Sensitivity-42dB ± 3dB
Type microphoneDetachable, flexible
MuteableInline controller
  
Cables and connectors 
TypeUSB
Total cable length USB240cm
PlatedGold
  
Compatibility and software 
Equalizer10-band
Surround modeVirtual 7.1
Sound effects3
CompatiblePC/Notebooks/PlayStation 4/PlayStation 5
  
Package contents 
ER40 headsetManual and stickers

Design

Als eerste dan de doos. Het lijkt best op de dozen die we van Sharkoon gewend zijn. Donker, een paar kleuren en glinsterende embossing. De RGB springt duidelijk in het oog. Binnenin is het een vrij sober liedje; de headset, een afneembare microfoon, handleiding en een setje stickers. Dat is alles.

De headset zelf is duidelijk aanwezig. Het is relatief zwaar te noemen met een grote mesh op de oorschelpen waaronder de RGB is verstopt. De ER40 lijkt op een luxe headset van metaal, echter is het duidelijk plastic. Gelukkig is de ER40, anders dan zijn voorgangers goed verstevigd. De headset is opgebouwd uit grote stoffen over-ear oorschelpen en een afneembare microfoon met filter.

In de USB-kabel zit ook een interface met drie knoppen: een volumewiel, een muteknop voor de microfoon en een knopje waarmee je de RGB-instellingen kan wijzigen. Niet heel bijzonder dus maar genoeg om mee te nemen.

Performance

Om deze headset te testen is hetzelfde nummer steeds afgespeeld.

Dit nummer heeft goede high, heldere middentonen en diepe bas, ideaal om de range van deze headset te beluisteren.

De headset is duidelijk krachtig. Het geluid is werkelijk prima te noemen. De bas is duidelijk aanwezig en de hoge tonen zijn afgezwakt. De middentonen zijn juist wat meer geboost om het minder hol te laten klinken. De magie zit echter in de software.

Software

De software is een beetje ongelukkig. Er is geen ecosysteem of integratie met andere Sharkoon hardware. Op het eerste gezicht ook niet super spectaculair; links een keuze tussen speaker en microfoon en rechts de instellingen. Door met de rechtermuisknop te klikken op de speaker of microfoon zijn er opeens veel meer opties om te kiezen, en juist hier begint een beetje de magie. Helaas wel duistere magie wat de headset niet ten goede komt.

Naast een keuze tussen samplesnelheden, equalizers en standaardinstellingen, zijn er ook de Xear opties. Dit zijn speciale softwareoplossingen die net even dat extraatje geven aan het geluid. Ook een gesimuleerde 7.1 opstelling, bassboost en een stemgeluid oplossing zijn ingebouwd. Menig gebruiker zou denken dat dit de geluidsproblemen op zou kunnen lossen maar helaas. Na een uur tweaken is het geluid nog steeds niet lekker gebalanceerd. Er blijven hese ondertonen aanwezig, zelfs al zijn alle verbeteringen aangezet en de equaliser uitgebalanceerd. De bassbooster helpt zeker wel, maar de hese tonen maken het nogal onrustig. Enne, even tussen ons, laat die Xear Surround maar zitten. Onnodige reverb en houterige geluidsrichtingen maken dit echt niet fijn om naar te luisteren.

Ook is de RGB zelf niet aan te passen. Er is geen optie in de software om andere kleuren in te stellen. Misschien een softwarefout, misschien helemaal geen functionaliteit. Toch wel apart, dit zou het minste zijn om te doen.

Microfoon

De microfoon is trouwens wel oké te noemen. Het filter houdt mooi de /P/ en de /S/ klanken tegen. Dat is juist fijn om te horen voor de tegenpartij omdat dit je microfoon iets minder overstuur laat klinken. Het heeft wederom moeite met de lagere klanken en laat deze tot middentoon klinken. Na wat aanpassingen in de software klinkt het trouwens een stuk beter. Waarom dit niet standaard is, is een goede vraag.

Comfort

De headset zit van zichzelf best lekker. Omdat deze wat zwaarder is, voelt het stabiel op het hoofd. Waar het er luxe uit ziet, is het juist echt niet luxe om te voelen. Het voelt als goedkoop plastic. De oorkussens zijn van meshstof om wat zuurstof bij de oren te krijgen, wat goed werkt. De headset is heel geschikt om lange tijd op te hebben.

De USB-interface is nogal minimaal. Een scrollwiel, een muteknop en een RGB-knop is alles wat er op zit. Op zich geen probleem, maar je verwacht een leuk RGB-logo om een beetje de headset te weerspiegelen. Kort gezegd; prima headset maar basic.

Conclusie

Sharkoon richt zich vooral op de budgetmarkt en dat is te merken. Het geluid is goed maar kan beter, de RGB is er maar niet uitgebreid. Het is prima om te gebruiken maar de veeleisende gamer kan misschien beter doorzoeken. De software omvat goed uitgedachte oplossingen maar die passen niet allemaal bij het geluidsprofiel van de Sharkoon ER40.

De Sharkoon ER40 is een mooi instapmodel voor de gamer die niet veel te besteden heeft. Het is een prima basis om door te groeien in je game-ervaring. Als Sharkoon de software wat aanpast en iets steviger plastic zou gebruiken, is het een headset om niet te vergeten.

De Sharkoon ER40 is al te krijgen vanaf €29,95.

Wat vind jij?

Hell yeah
0
Yep
0
Love it
0
Meh
0
Nah
0
Alex
Alex is een van de helften van Glitching. Hij schrijft, reviewt en filmt over games en tech. Beroemd om zijn hamburgers. En flauwe humor.

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.