Reviews

Tapo RV30 Plus robotstofzuiger: een uitgebreid overzicht van slim schoonmaken

product-image

TP-Link Tapo RV30 Plus

8.5

De Tapo RV30 Plus robotstofzuiger verdient zijn plaats als geduchte concurrent op het gebied van slimme schoonmaak. Met zijn strakke ontwerp, krachtige schoonmaakprestaties, slimme connectiviteit en budgetvriendelijke prijs heeft hij een positieve indruk achtergelaten. Automatisering is steeds meer een algemeen goed en schoonmaken is toch zo’n aspect waar wij als mens een hekel aan hebben. Uiteraard neemt de TP-Link Tapo RV30 Plus niet alle schoonmaak uit handen, maar het helpt voor een groot gedeelte met de dagelijkse schoonmaak.

Voordelen
  • LiDAR is mega makkelijk, ook schoon in het donker.
  • Stofzuigen en dweilen tegelijk.
  • Aan te sturen via voice assistent of home automation app.
  • 3 tot 4 uur lading.
  • Fantastische prijs/kwaliteit.
Nadelen
  • Plastic is wel krasgevoelig.
  • Slechte sensoren in vol licht, dan raakt het in de war.
  • Liever apart stofzuigen en dweilen zodat niet alles direct vochtig is.

In het steeds meer groeiende landschap van smart home technologie valt de Tapo RV30 Plus robotstofzuiger op als een veelbelovende concurrent in de wereld van geautomatiseerde reiniging. Nu steeds meer huishoudens het gemak van een robotstofzuiger omarmen, heeft dit apparaat de aandacht getrokken vanwege zijn geavanceerde functies en efficiënte prestaties. Zeker ook omdat TP-Link natuurlijk bekend staat als fabrikant van netwerkapparatuur en wat simpele smart home toepassingen als lampen, stekkers en IP-camera’s. In deze review gaan we wat dieper in op de belangrijkste aspecten van de Tapo RV30 Plus, een robotstofzuiger die niet alleen stofzuigt en dweilt, maar ook zichzelf lijkt aan te passen en zelf de meest ideale schoonmaakroute leert.

Specificaties

MAPPING & NAVIGATION FEATURES 
Mapping/Path PlanningLiDAR + gyroscoop
High-Precision MapJa
Obstacle AvoidanceLiDAR
Barrier-Cross Height 20 mm
Anti-Drop ProtectionJa
DOCK FEATURES 
Auto Dust CollectionJa
Suction Power of Auto-Empty Dock27000 Pa
Dust Bag Capacity4 l
BATTERY 
Battery Capacity 5000 mAh
Recharge & ResumeJa
VACUUMING FEATURES 
Max Suction Power4200 Pa
Suction Level Adjustment4 niveaus
Dustbin Capacity350 ml
Dustbin DetectionJa
HEPA FilterH11
Noise55 dB (stille modus)
 60 dB (standaard)
Carpet Boost Ja
MOPPING FEATURES 
Wet Mopping Ja
Mopping TypeElektrische bediening van de waterstroom
Water Level Adjustment3 niveaus
Water Tank Capacity300 ml
APP FEATURES 
Real-Time TrackingJa
Multi-Floor MappingJa
Scheduled CleaningJa
Virtual WallsJa
No-Go ZonesJa
Zone CleaningJa
PHYSICAL 
Product DimensionsRobotstofzuiger: 342,6 × 342,2 × 95 mm
 Automatisch leegstation: 227 × 191,4 × 381,3 mm
Package ContentsRobotstofzuiger ×1
 Automatisch leegstation ×1
 Bevestiging voor dweildoek ×1
 Beknopte handleiding
 Uitwasbare dweildoek ×2
 Wegwerpstofzak van 4 l ×2
 Zijborstel ×2
 HEPA-filter ×2
 Reinigingsborstel ×1
OVERIGE 
Wireless ConnectionIEEE 802.11 b/g/n, alleen voor 2.4GHz-band
 Bluetooth 4.2 (alleen voor onboarding)
Rated Input Voltage220-240 V AC, 50Hz
Max Charging Power Consumption12,6 W (DC16,8 V 750 mA)
Max Working Power ConsumptionRobotstofzuiger: 45 W
 Automatisch leegstation: 950 W
Child & Pet LockJa
Works with Google HomeJa
Works with Amazon AlexaJa

Ontwerp- en bouwkwaliteit

De Tapo RV30 Plus robotstofzuiger maakt een opvallende eerste indruk met zijn eigentijdse ontwerp, waarin vorm en functie prachtig samenkomen. De buitenkant is voorzien van een combinatie van matte en glanzende afwerkingen, wat niet alleen de visuele aantrekkingskracht verbetert, maar ook een praktisch doel dient: eenvoudig schoonmaken. De matte oppervlakken zijn bestand tegen vingerafdrukken en vlekken, waardoor het apparaat zijn gepolijste uiterlijk behoudt, zelfs na langdurig gebruik. Grappiger is misschien het feit dat het ontwerp prima past bij de rest van de Tapo smart home serie en de Deco router serie. Het is duidelijk dat TP-Link doorzet in deze nieuwe richting.

De RV30 Plus zit, ondanks het plastic uiterlijk, vrij solide in elkaar. Met een zware kwaliteit plastic behuizing kan het prima tegen een kras en stoot, en de bumper aan de voorzijde houdt prima stand. Het reservoir is van een doorzichtig plastic met een soortgelijke dikte als de behuizing, waardoor je niet bang hoeft te zijn voor een lek en altijd kan zien hoeveel dweilwater of afvalruimte je nog hebt.

Het bovenpaneel van de stofzuiger is voorzien van duidelijk doch simpel gelabelde knoppen voor handmatige bediening. Helemaal op top zit ook de LiDar sensor voor de mapping en routebeschikkingen. Dit gedeelte steekt wel uit, houd daarom rekening met kasten en banken die te laag zouden kunnen zijn.

Het basisstation is wat aan de grote kant, maar valt door zijn eenvoudige ontwerp niet snel op. De klep aan de bovenkant is groot zat voor grote handen en een even grote stofzak. De onderkant bestaat uit twee grote pennen die de stofzuiger opladen en een zuigmond om de stofzuiger te legen. Niet veel bijzonders, al is de lange stroomdraad wel lekker om te hebben.

Installatie

Installatie is zeer eenvoudig via de Tapo app. Uiteraard kan je de handleiding erbij pakken maar dat is niet direct nodig. Er is stap voor stap beschreven wat je moet doen om alles werkend te krijgen. Er wordt beschreven hoe je de borstels, filters, stofzakken plaatst en vervangt en wat je moet doen om het basisstation neer te zetten.

Het basisstation heeft aan beide kanten 50 centimeter ruimte nodig, met 1.5 meter aan de voorzijde. Ook mag er geen direct zonlicht op schijnen, anders kan de stofzuiger het basisstation niet herkennen en dus correct terugkeren. Je kunt deze uiteraard negeren maar de stofzuiger krijgt het beduidend een stuk lastiger.

Na alle hardware geplaatst te hebben, is het de beurt aan de software. De genoemde Tapo app neemt je helemaal mee in het koppelen aan wifi en bluetooth. Ook neemt deze je mee in een summiere gebruiksaanwijzing. Nadat je alle goedkeuringen hebt gegeven, worden alle bereikbare ruimtes in kaart gebracht. Afhankelijk van de grootte zal dit gemiddeld 30 minuten in beslag nemen. Geef het dan ook ruimschoots de ruimte en haal alles zoveel mogelijk van de vloer af. Stoelen en andere ‘statische’ voorwerpen kan je gewoon laten staan, de stofzuiger leert het vanzelf. Wel is het handig om instabiele voorwerpen weg te halen, de stofzuiger zal vaak stilstaan of tegen dingen aanstoten. Ook wordt er nog niet gestofzuigd dus wees niet verbaasd als er vuil blijft liggen. Het lerend vermogen is wel gelijk duidelijk te zien; als er iets in de weg ligt, wordt deze gemapt en na een kleine kopstoot direct vermeden.

Er kunnen 3 maps in kaart worden gebracht zonder dat je direct het basisstation moet verplaatsen, dus in theorie kun je 3 verdiepingen mappen en gewoon de RV30 Plus onder de arm meenemen en neerzetten. De maps komen redelijk overeen met de werkelijkheid, muren en voorwerpen zijn duidelijk te zien. De LiDar werkt misschien wel te goed; ook door ramen en open duren wordt heengekeken. Leuk detail, tijdens het schoonmaken wordt de map constant geüpdate, dus na elke schoonmaakbeurt kan je altijd even checken of er dingen zijn veranderd.

Reinigingsprestaties

De grootste reden waarom je een robotstofzuiger wilt, is het automatisch stofzuigen. Logisch ook wel, de hint zit in de naam. De Tapo RV30 Plus heeft een indrukwekkende zuigkracht, die het goed doet op zowel tegel als hout en tapijt. Zelfs hoogpolig tapijt is te doen, zij het met enige moeite. Haren, stof en vuil wordt nauwkeurig opgezogen en direct daarna wordt er gedweild, mits je het water hebt geladen.

De roterende borstel draait naar binnen en probeert op deze wijze het vuil in de opzuigborstel te mikken. Dit werkt alleen niet altijd. De rotaties per minuut (rpm) zijn vaak te hoog en gooit het vuil vaak naast de opzuigborstel. Om een ruimte goed schoon te krijgen is het nodig om deze twee keer te laten lopen. Dat gezegd te hebben; door elke dag 1 loop te maken, krijg je een goed schoon huis. Kleine beetjes helpen enorm. Kattenharen en allergenen worden zoveel mogelijk in de stofzuiger gehouden door een HEPA filter. Hoeken en randen worden vrij goed meegenomen door de rotatie borstel, zeker bij een regelmatige schoonmaakbeurt. Het enige wat niet lekker werkt, is het dweilen. Ja, het intelligente waterdoorlatingssysteem is indrukwekkend, maar diepe vlekken worden niet echt goed schoongemaakt. Ook wordt er tegelijkertijd gestofzuigd en gedweild, wat niet helemaal handig is. Zo rijdt de stofzuiger soms dwars over vuil heen waardoor droge kruimels opeens nat worden en het een stuk lastiger wordt om schoon te maken. Het zou tof zijn als er nog eens een update komt waarbij je kan instellen dat de RV30 Plus eerst stofzuigt en daarna pas dweilt.

Het apparaat past de zuigkracht automatisch aan via de sensoren, en zorgt zo voor de ideale zuigkracht op elke ondergrond. Dit werkt goed, daar kan ik niks anders over zeggen. Een hardere zuigkracht op tapijt, een wat mildere op hout en een zachtere op steen, het werkt als een zonnetje. Hetzelfde geldt trouwens voor de dweilfunctie. Ook hier wordt het watertoevoer automatisch afgeknepen aan de ondergrond. Het intelligente navigatiesysteem leert vanzelf en krijgt constant feedback, omdat de stofzuiger obstakels ziet en hier omheen manoeuvreert en voorkomt dat hij vast komt te zitten. Ook leren de sensoren aan de onderkant de ondergrond kennen en pakt voortdurend de beste optie.

Het ene grote minpunt is toch wel hoogteverschil. Een drempel gaat de RV30 Plus makkelijk overheen. Het onderstel van een lichte Ikea Poang stoel dan weer niet, tenzij je er iets donkers op legt. Laat ik het iets verduidelijken. Het onderstel van zo’n stoel is 1 tot 1.5 cm, daar kan de stofzuiger makkelijk overheen. Dat doet het dan ook keurig, maar blijft vervolgens vastzitten op de hoeken. Dan ‘raakt het in paniek’ en gooit het een melding naar je telefoon dat het vastzit. Dan zet je de RV30 Plus weer recht, en dan doet hij het doodleuk opnieuw. Behoorlijk irritant. Natuurlijk kan je er een virtuele muur voor zetten, zodat daar niet wordt schoongemaakt, maar je wilt dat natuurlijk wel. Heel gek, door een post-it op het lichte hout te zetten, wordt het gezien als een stoelframe en gaat de RV30 Plus er niet overheen. Dit vertelt dat het apparaat geen onderscheid kan zien in het licht, wat klinkt als een verkeerd ingestelde sensor. Misschien dat dit nog een update krijgt. Voor nu is het even behelpen.

Slimme connectiviteit en app-integratie

Alles is tegenwoordig slim en bestuurbaar via je telefoon, nou ja, bijna alles. Zo ook de Tapo RV30 Plus. Het middelpunt van de intelligentie van de RV30 Plus is de Tapo-app, beschikbaar voor zowel iOS als Android. Hierop doe je de installatie en de algemene bediening. Via de app kan je ook verbinding maken met de smart home oplossing naar keuze, zoals Google Home/Assistent.

Gebruikers kunnen de voortgang van het schoonmaken van de RV30 Plus in real-time en op afstand volgen via de Tapo-app. Op de live-map kan je precies zien waar de stofzuiger zich bevindt en welke route deze heeft afgelegd. Op de map kan je diverse ruimten aangeven (en aanmaken indien nodig), waarbij je elke ruimte een aparte schoonmaakervaring kan toewijzen. Zo hoef je maar een keer in te stellen dat er bijvoorbeeld een turbo-modus aan gaat in de gang, of dat de keuken standaard 3 rondes krijgt. Ten slotte is het mogelijk om virtuele muren aan te maken waar de RV30 Plus dan ook niet doorheen gaat. Grappig om te zien dat de stofzuiger bij zo’n virtuele muur zich direct omdraait. Het werkt vrij nauwkeurig en blijft ook staan bij nieuwe scans.

De RV30 Plus biedt gebruikers de mogelijkheid om schoonmaaksessies te plannen via de Tapo-app. Met deze planningsfunctie kunnen gebruikers specifieke tijden instellen waarop de stofzuiger automatisch begint met reinigen. Je kunt zo bijvoorbeeld elke dag een andere route, ruimte of schoonmaakervaring laten afvuren. Door alles in te plannen kan je volledig je eigen schoonmaakroutine inzetten. Als er iets is, krijg je sowieso een notificatie via de app.

De RV30 Plus werkt trouwens ook via stemcommando’s met vrijwel elke populaire voice assistant. Als je bijvoorbeeld “Hey Google, stofzuig de keuken” zegt, start de RV30 Plus automatisch op en gaat naar de ruimte die je ‘Keuken’ hebt genoemd. Dat is dan ook gelijk het ding; de ruimte moet exact zo heten. Ook moet de ruimte zowel binnen Google Home als Tapo zijn gedefinieerd, anders begint de stofzuiger gewoon met zijn standaard routine. Wat dan wel leuk is, is dat je een volledige schoonmaak in je Smart Home routine kan zetten. Maar goed, wel irritant. Hopelijk wordt dat nog gefixt bij een update.

Mooi bruggetje wel trouwens, er zijn redelijk wat updates. Het is duidelijk dat er in het Nederlands nog wel eens wat kinderziektes zijn. Zo was er bijvoorbeeld in de Tapo app een vertaalfout. Een dag later was deze opgelost. Of zo gaf de RV30 Plus een klein beetje water terwijl dat niet mocht via de instellingen. Ook dit bleek een bug en twee dagen later was er een firmware update geweest. Dat zegt wel wat over het updatebeleid. Het schept vertrouwen dat TP-Link alles zo goed mogelijk probeert bij te houden.

Dat laatste wordt ook duidelijk als je dieper in de achtergrond van de Tapo RV30 Plus duikt. TP-Link doet ontzettend haar best om gebruiksgemak als prioriteit neer te zetten. Dat is al eerder te zien geweest bij de Deco X50 router/mesh set. Alles is supersimpel uitgelegd en ingewikkelde opties hebben een meer dan ruime handleiding te vinden, zowel in de app als op de website van TP-Link. Ook is de volledige home-integratie en voice commanding te vinden in het Nederlands, iets wat nog wel eens mis gaat bij concurrenten. Bij navraag over de achtergrond van de RV30 Plus werd bekend dat de Tapo RV30 Plus niet actief werd aangeboden in Nederland. Dit had te maken met het feit dat de Nederlandse stem in de Tapo niet goed was geïntegreerd. De Nederlandse taal zat goed in de app, alleen de voice commands die de Tapo teruggaf, klopten niet helemaal. TP-Link was daar vrij ontevreden over. Uiteindelijk is er dus een professionele Nederlandse stemacteur ingevlogen om de Nederlandse taal in te spreken en mee te helpen met de antwoorden. Het lijkt zo simpel om een stem in te stellen, maar er is een hoop werk mee gemoeid. TP-Link had kunnen kiezen om voor de relatief kleine afzetmarkt in Nederland (en Vlaanderen) gewoon Engels te gebruiken, maar heeft juist meer tijd en geld gespendeerd in het integreren. Met als resultaat dat commando’s in het Nederlands gegeven kunnen worden en de antwoorden begrijpelijk zijn voor de mensen die een andere taal niet geheel machtig zijn. Dit zegt veel over de inzet en intenties van TP-Link en dit geeft zeker de nodige karma-punten.

Ten slotte is het een leuk detail dat de gebruikstijden bij worden gehouden. Je krijgt vanzelf melding als de borstels vervangen moeten worden, het water leeg is of dat de stofzak vol zit. Zo zijn er ook uren ingeschat dat een borstel of filter mee mag gaan. Daar hoef je in elk geval niet meer aan te denken.

Levensduur van de batterij en opladen

De RV30 Plus is uitgerust met een flinke batterij die een vrij indrukwekkende schoonmaaktijd biedt op één lading. Een gemiddelde routine kost zo’n 30% lading, wat 1.5 uur duurt. Een paar testen wijzen uit dat de stofzuiger makkelijk 4 uur door kan gaan zonder opladen. Wat ook interessant is, is dat de RV30 Plus automatisch terug probeert te keren naar de dock als de batterij bijna leeg is. Opladen van 1 naar 100 kost zo’n 4 uur. Niet het snelste dus, maar an sich ook niet echt nodig. In principe doe je 1 of 2 routines waarna de stofzuiger weer gewoon kan opladen. Laat je hier in elk geval niet door tegenhouden.

Onderhoud en gebruiksvriendelijke functies

Onderhoud is werkelijk een fluitje van een cent met de Tapo RV30 Plus. De afvalbak is gemakkelijk toegankelijk en heeft een royale inhoud, waardoor je minder vaak hoeft te legen. Ook krijg je vanzelf bericht als de stofzak vol zit en aan vervanging toe is. Het afzuigen van het reservoir van de stofzuiger is trouwens vrij luid, met recht op het niveau van een klassieke stofzuiger. Dit stuurt zo’n 20 seconden, wat best meevalt. Het filtersysteem is wasbaar, wat bijdraagt aan de kosteneffectiviteit op de lange termijn. Ook hier krijg je een melding van als er iets niet doorgaat of onderhoud nodig heeft.

Jammer is misschien wel de krasgevoeligheid van het plastic. Nu de RV30 Plus een paar weken heeft gedraaid, zijn er toch diepe krassen te zien op de bovenkant. De stofzuiger heeft een aantal keer vastgezeten onder de boekenkasten en is hierbij beschadigd geraakt. Geen zorgen, alles doet het gewoon en geen zonnetje aan de lucht, maar jammer is het wel. Ook is het felle wit ontzettend besmettelijk. Je vergeet snel dat de stofzuiger natuurlijk ook een stofmagneet is. Goed aan te denken om eens in de zoveel tijd even een doekje eroverheen te gooien.

Prijs en waar voor jouw geld

In de competitieve markt van robotstofzuigers onderscheidt de Tapo RV30 Plus zich als een betaalbare optie zonder concessies te doen aan de functionaliteit. Gebruikers op meerdere platforms benadrukken de prijs-kwaliteitverhouding, vooral gezien de prestaties, slimme mogelijkheden en duurzaamheid. Gekeken naar vergelijkbare concurrentie via Coolblue (even handig), laat toch zien dat de RV3 Plus toch redelijk topklasse is, met een groter waterreservoir en een grotere inhoud in het basisstation. Ook is dit een van de weinige stofzuigers die je ook buiten je eigen netwerk kan benaderen. De gemiddelde prijs voor concurrerende stofzuigers ligt ongeveer op €595. Die honderd euro kan je hier besparen en voor zover ik nu kan zeggen, doet de RV30 Plus hier niet onder.

Conclusie

De Tapo RV30 Plus robotstofzuiger verdient zijn plaats als geduchte concurrent op het gebied van slimme schoonmaak. Met zijn strakke ontwerp, krachtige schoonmaakprestaties, slimme connectiviteit en budgetvriendelijke prijs heeft hij een positieve indruk achtergelaten. Automatisering is steeds meer een algemeen goed en schoonmaken is toch zo’n aspect waar wij als mens een hekel aan hebben. Uiteraard neemt de TP-Link Tapo RV30 Plus niet alle schoonmaak uit handen, maar het helpt voor een groot gedeelte met de dagelijkse schoonmaak.

De gebruiksvriendelijke app, de zelfsturende en zelflerende schoonmaakfuncties en volledige integratie in smart home, zorgen ervoor dat de RV30 Plus niet onderdoet voor zijn duurdere concurrenten. Ja, het dweilen kan beter, de ruimtescans kunnen nauwkeuriger en routebepaling kan wat effectiever, maar het scheelt gigantisch in de dagelijkse schoonmaak. Het huis oogt en is daadwerkelijk schoner door elke dag een snelle stofzuigronde in te plannen. Ik had niet gedacht dat een robotstofzuiger mij had kunnen overtuigen, maar ik wil eigenlijk niet meer zonder. Het scheelt je tijd en je hoeft niet meer jezelf voor je kop te slaan als je ’s avonds erachter komt dat je vergeten bent om te stofzuigen, terwijl er in de ochtend bezoek komt. En man, al die kattenharen, dat is nu verleden tijd. Die zitten nu alleen nog op mijn kleding.

Op moment van schrijven is de TP-Link Tapo RV30 Plus verkrijgbaar vanaf €465. https://tweakers.net/pricewatch/1937050/tp-link-tapo-rv30-plus.html

De Glitching recommended is er voor het product waarvan wij vinden dat dit absoluut niet mag ontbreken in je inventaris.

  • Een paar foutjes horen erbij.
  • Er is ruimte voor verbetering maar het mag de pret absoluut niet drukken.

Wat vind jij?

Hell yeah
0
Yep
0
Love it
0
Meh
0
Nah
0
Alex
Alex is een van de helften van Glitching. Hij schrijft, reviewt en filmt over games en tech. Beroemd om zijn hamburgers. En flauwe humor.

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.