Technieuws

Google stopt met verkoop ads vanuit browsegeschiedenis

Google zei woensdag dat het zal stoppen met het verkopen van advertenties op basis van iemands individuele browsen op websites, een beslissing die de digitale advertentie-industrie zou kunnen opschudden nu consumenten vragen om meer online privacy.

Vorig jaar zei de zoekgigant dat het cookies van derden zal afschaffen, kleine stukjes code waarmee adverteerders de gebruikersgeschiedenis op internet kunnen volgen. Zodra die volgend jaar uit de Chrome-browser van Google zijn verdwenen, heeft het bedrijf duidelijk gemaakt dat het geen alternatieve trackingtechnologie zal gebruiken of erin zal investeren die mensen op individueel niveau zou kunnen identificeren.
“Als digitale advertenties niet evolueren om tegemoet te komen aan de groeiende zorgen die mensen hebben over hun privacy en hoe hun persoonlijke identiteit wordt gebruikt, riskeren we de toekomst van het gratis en open internet”, zegt David Temkin, een Google-productmanager gericht op privacy. zei in een blogpost. “Mensen zouden niet moeten accepteren dat ze op internet worden gevolgd om van de voordelen van relevante advertenties te profiteren.”

De aankondiging komt omdat de zoek- en gerichte advertentie-activiteiten van Google steeds vaker worden aangevallen door wetgevers en openbare en openbare aanklagers. De technologiegigant wordt geconfronteerd met drie belangrijke antitrust-rechtszaken, waaronder een baanbrekende zaak van het Amerikaanse ministerie van Justitie en een andere klacht van een tweeledige coalitie van staten.

De aankondiging van woensdag maakt deel uit van het streven van de zoekgigant naar een ‘privacysandbox’, die is ontworpen om uitgevers advertenties te laten targeten op basis van de interesses van mensen zonder inbreuk te maken op hun privacy. Het bedrijf heeft doorbraken op het gebied van AI aangeprezen, zoals ‘federated learning’, dat ervan uitgaat dat de systemen van Google slimmer worden door onbewerkte gegevens op de apparaten van mensen te gebruiken, in plaats van deze over te brengen naar de cloud, zodat Google de informatie niet echt ziet, maar toch leert van het.

De verklaring van Google om geen alternatieve trackingtechnologieën te gebruiken, zal zeker anderen in de advertentietechnologie-industrie in de war brengen die van plan zijn cookies van derden te vervangen door andere software die personen nauwlettend kan volgen, zoals een methode die de e-mailadressen van mensen gebruikt.

“We geloven niet dat deze oplossingen zullen voldoen aan de stijgende verwachtingen van de consument op het gebied van privacy, noch zullen ze bestand zijn tegen snel evoluerende wettelijke beperkingen, en daarom zijn ze geen duurzame langetermijninvestering”, aldus Temkin.

Toch zijn er beperkingen aan de update van Google. De wijzigingen zijn niet van toepassing op ‘first party’-gegevens, die bedrijven rechtstreeks van consumenten verzamelen. Dat geldt ook voor de eigen producten van Google, zoals Gmail, YouTube en Chrome. De veranderingen zullen ook alleen gelden voor websites en niet voor mobiele telefoons, waar consumenten steeds vaker hun tijd doorbrengen.

In de afgelopen jaren is de technische industrie gedwongen om over te stappen op privacy, omdat consumenten en wetgevers hun bezorgdheid hebben geuit over misbruik van gebruikersgegevens. Sinds december verplicht Apple app-ontwikkelaars op zijn iOS-platform om “voedingsetiketten” te verstrekken die mensen vertellen welke persoonlijke gegevens hun apps verzamelen, zoals financiële informatie, contacten of browsegeschiedenis. Google heeft echter voor de meeste van zijn apps geen labels verstrekt.

Een andere verandering door Apple, die in de komende maanden wordt doorgevoerd, vereist dat ontwikkelaars mensen om toestemming vragen om gegevens te verzamelen en deze op apps en websites te volgen. De verandering heeft Facebook in de war gebracht, wat leidde tot een woordenstrijd tussen CEO Mark Zuckerberg en Apple CEO Tim Cook. Google overweegt ondertussen naar verluidt een minder “stringente” benadering om gebruikers opties te geven over app-tracking in zijn Android-besturingssysteem.

Wat vind jij?

Hell yeah
0
Yep
0
Love it
0
Meh
0
Nah
0
Alex
Alex is een van de helften van Glitching. Hij schrijft, reviewt en filmt over games en tech. Beroemd om zijn hamburgers. En flauwe humor.

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.