Reviews

Review Steelseries Apex 9 TKL

product-image

SteelSeries Apex 9 TKL

9.5

De bouwkwaliteit is geweldig, met een duurzaam en stevig ontwerp dat premium aanvoelt. De toetsen voelen prettig aan en de aanpasbare RGB-verlichting voegt een mooi vleugje stijl toe. De mediatoetsen en volumeknop zijn handig geplaatst en de aanpasbare macrotoetsen zijn een leuke bonus.

Pluspunten
  • Hotswappable switches
  • Stevige basis
  • Keycap puller
  • Volumewiel en functietoets
  • Macro's
Minpunten
  • TKL heeft een gewenningsperiode nodig, maar dat is persoonlijk

Tenkeyless is een begrip wat de meeste gamers inmiddels wel kennen. Je haalt de numerieke toetsen weg van een fullsize toetsenbord en voila, daar is een tenkeyless toetsenbord. Maar waarom eigenlijk? Zitten we er wel op te wachten? En wat kun je verwachten bij een tenkeyless toetsenbord met hotswappable switches? Zie daar; de Apex 9 TKL.

De SteelSeries Apex 9 TKL is een gaming-toetsenbord dat is ontworpen en geproduceerd door SteelSeries. Het toetsenbord is gemaakt om tegemoet te komen aan de behoeften van gamers die op zoek zijn naar een compact en aanpasbaar toetsenbord dat een breed scala aan functies biedt.

Specs

Algemeen 
Belangrijke switchesSteelSeries Lineair OptiPoint optisch
Rating van de switches100 miljoen toetsaanslagen
Ingebouwd geheugen5 aangepaste profielen
Processor32 bit ARM
Activeringspunten/kracht1,0-1,5 mm/35 gram
Verbinding bedraadAfneembaar USB Type-C
  
Design 
Breedte355 mm/14 inch
Diepte128 mm/5,04 inch
Hoogte42 mm/1,65 inch
Gewicht635 gram
Hoogte-instellingRubberen voetjes op drie niveaus
VerlichtingRGB-verlichting per toets
  
Compatibiliteit 
BesturingssysteemWindows, Xbox, PlayStation en Mac OS X*. USB-poort vereist. *Niet alle softwarefuncties worden ondersteund op Mac OS
SoftwareSteelSeries Engine voor Windows (8,1 of nieuwer) en Mac OSX* (10,13 of nieuwer) *Niet alle softwarefuncties worden ondersteund op Mac OS
  
Inhoud 
Apex 9 TKL-gamingtoetsenbordGevlochten USB-C naar USB-A datasnoer
Keycap-pullerHandleiding

Build

De Apex 9 TKL is een TKL-toetsenbord dat, zoals we eerder hebben besproken, een compactere en draagbarere optie is dan een toetsenbord van volledige grootte. Dit maakt het een ideale optie voor gamers die een toetsenbord willen dat gemakkelijk te gebruiken en te vervoeren is, en tegelijkertijd een comfortabele type-ervaring. De Apex 9 TKL heeft ook aanpasbare RGB-verlichting, macrotoetsen en een volumeknop, allemaal functies die handig zijn voor gamers.

Bovendien is de Apex 9 TKL ook uitgerust met een duurzaam en waterbestendig ontwerp, wat geweldig is voor gamers die tijdens het gamen kunnen morsen of ongelukken krijgen. Het toetsenbord heeft ook een N-key rollover en anti-ghosting-functie die ervoor zorgt dat elke toetsaanslag wordt geregistreerd, zelfs wanneer er meerdere toetsen tegelijk worden ingedrukt, waardoor het ideaal is voor snel en competitief gamen.

De bouwkwaliteit van het SteelSeries Apex 9 TKL-gamingtoetsenbord is over het algemeen erg goed. Het toetsenbord heeft een duurzaam en stevig ontwerp dat premium aanvoelt. Het toetsenbord heeft een stevige en robuuste kunststof constructie die bestand is tegen langdurig gebruik, en het is behoorlijk zwaar, wat het gevoel geeft van een goed gebouwd toetsenbord. Het toetsenbord heeft ook een gevlochten kabel die bijdraagt aan de algehele duurzaamheid en het heeft rubberen voetjes aan de onderkant die het op zijn plaats houden terwijl je typt of gamet. Ook heeft het toetsenbord een slank profiel waardoor het er strak en modern uitziet.

Een van de kenmerken die bijdraagt aan de bouwkwaliteit is de IP32-classificatie, wat betekent dat het toetsenbord waterbestendig is. Dit betekent dat het bestand is tegen kleine spatten en morsen, waardoor het een goede optie is voor gamers die tijdens het gamen morsen of ongelukken krijgen.

TKL

Een tenkeyless toetsenbord, ook wel TKL genoemd, is een toetsenbord dat aan de rechterkant geen numeriek toetsenblok heeft. Er zijn een paar redenen waarom iemand een TKL-toetsenbord verkiest boven een volledig toetsenbord.

Ten eerste zijn TKL-toetsenborden compacter en nemen ze minder bureauruimte in beslag, waardoor ze ideaal zijn voor gebruikers met beperkte ruimte of die de voorkeur geven aan een meer minimalistische opstelling. Dit kan ook gunstig zijn voor gamers die een klein bureau hebben of graag een muismat naast hun toetsenbord hebben.

Ten tweede zijn TKL-toetsenborden over het algemeen draagbaarder en gemakkelijker mee te nemen, omdat ze kleiner en lichter zijn dan toetsenborden van volledige grootte. Dit kan handig zijn voor gamers die hun toetsenbord graag meenemen naar LAN-party’s of toernooien.

Ten derde kunnen TKL-toetsenborden ergonomischer zijn, omdat ze de muis dichter bij het midden van het lichaam plaatsen, waardoor het minder nodig is om naar de muis te reiken. Dit kan helpen de belasting van de schouders, armen en polsen te verminderen, wat gunstig kan zijn voor gebruikers die veel tijd besteden aan typen of gamen.

Ten slotte kunnen TKL-toetsenborden goedkoper zijn dan toetsenborden van volledige grootte, omdat ze minder componenten bevatten en doorgaans minder plastic gebruiken.

Keys

De toetsen op het SteelSeries Apex 9 TKL-gamingtoetsenbord zijn mechanisch, wat betekent dat ze voelbaar aanvoelen en een hoorbare klik hebben wanneer erop wordt gedrukt, wat zorgt voor een bevredigende en responsieve typervaring. De toetsen zijn ook onopvallend, wat hand- en vingervermoeidheid bij langdurig gebruik kan helpen verminderen.

De toetsen zijn ook aanpasbaar, zodat u het bedieningspunt en de toetsafstand kunt aanpassen aan uw voorkeuren. Bovendien heeft het toetsenbord een anti-ghosting-functie en N-key rollover die ervoor zorgt dat elke toetsaanslag wordt geregistreerd, zelfs wanneer er meerdere toetsen tegelijk worden ingedrukt. Dit is vooral handig voor snel en competitief gamen waarbij elke toetsaanslag telt.

Hotswap

De toetsen zijn hot-swappable optische schakelaars, wat betekent dat je ze kunt verwisselen als je ze beu bent of andere behoeften hebt. Tot op de dag van vandaag zijn er echter nog geen andere schakelaars beschikbaar.

Hotswappable schakelaars zijn een functie waarmee gebruikers de mechanische schakelaars op een toetsenbord eenvoudig kunnen verwijderen en vervangen zonder dat er gesoldeerd of ander speciaal gereedschap nodig is. Deze functie wordt steeds populairder in mechanische toetsenborden, waaronder de SteelSeries Apex 9 TKL, omdat gebruikers hiermee het gevoel en geluid van hun toetsenbord kunnen aanpassen aan hun voorkeuren.

Een van de belangrijkste voordelen van hot-swappable schakelaars is de mogelijkheid om verschillende soorten schakelaars uit te proberen zonder een geheel nieuw toetsenbord aan te schaffen. Hierdoor kunnen gebruikers experimenteren met verschillende soorten schakelaars en degene vinden die voor hen het meest comfortabel aanvoelt. Het maakt het ook gemakkelijk om schakelaars te verwisselen als een of meer ervan beschadigd of versleten raken, omdat je niet het hele toetsenbord hoeft te vervangen.

Bovendien bieden hot-swappable schakelaars ook de mogelijkheid om aangepaste keycap-sets en kleurstellingen te maken die kunnen worden gebruikt om het uiterlijk van het toetsenbord te personaliseren.

Het is vermeldenswaard dat niet alle mechanische schakelaars hot-swappable zijn en dat de SteelSeries Apex 9 TKL een eigen switch gebruikt die hot-swappable is. Dit betekent dat je een specifiek type schakelaar moet gebruiken dat compatibel is met de Apex 9 TKL en niet zomaar een schakelaar die compatibel is met Cherry MX-montage.

Over het algemeen zijn hot-swappable switches een functie die gebruikers een hoge mate van maatwerk, flexibiliteit en duurzaamheid biedt. Hiermee kunnen gebruikers verschillende soorten schakelaars uitproberen en een toetsenbord maken dat voelt en klinkt precies zoals zij het willen.

Macro

Macrotoetsen zijn een handige functie op het SteelSeries Apex 9 TKL-gamingtoetsenbord, omdat gebruikers hiermee complexe reeksen toetsaanslagen en opdrachten kunnen programmeren met één druk op de knop. Dit kan met name handig zijn voor gamers die games spelen die veel snelle en precieze acties vereisen, zoals MMO’s of MOBA’s.

In een MMO kan een speler bijvoorbeeld een macrotoets gebruiken om een reeks spreuken of vaardigheden aan één toets te binden, waardoor ze snel tussen verschillende vaardigheden kunnen schakelen zonder door meerdere keybinds te hoeven zoeken. In een MOBA kan een speler een macrotoets gebruiken om een reeks bewegingsopdrachten aan één toets te binden, waardoor hij snel en gemakkelijk complexe manoeuvres en strategieën kan uitvoeren.

Bovendien kunnen macrotoetsen ook worden gebruikt voor productiviteitsdoeleinden, zoals het starten van een toepassing, het openen van een map of zelfs het typen van een zin of zin. Dit kan tijd en moeite besparen, aangezien je met slechts één toetsaanslag een aantal acties kan uitvoeren.

Keypuller

De keypuller is een kleine tool die wordt meegeleverd met het SteelSeries Apex 9 TKL-gamingtoetsenbord. Het wordt gebruikt om de toetsen van het toetsenbord te verwijderen, wat handig kan zijn om het toetsenbord schoon te maken of om de lay-out aan te passen.

De sleuteltrekker is een klein plastic gereedschap dat in de ruimte tussen de keycap en het toetsenbord zelf wordt gestoken. Hiermee kan je de keycap voorzichtig van het toetsenbord tillen, zonder de keycap of het toetsenbord te beschadigen.

De opname van de keypuller is een leuke bijkomstigheid, omdat het voor gebruikers gemakkelijk is om het toetsenbord schoon te maken en te onderhouden. Het biedt ook aanpassingsmogelijkheden, zoals het verwisselen van keycaps voor een ander uiterlijk of het toevoegen van o-ringen om het geluid van de toetsen te verminderen.

Conclusie

De SteelSeries Apex 9 TKL is een compact, aanpasbaar en feature-rijk gaming-toetsenbord dat is ontworpen om tegemoet te komen aan de behoeften van gamers die een toetsenbord willen dat gemakkelijk te gebruiken, te vervoeren en te onderhouden is. Met zijn duurzame en waterbestendige ontwerp, aanpasbare RGB-verlichting, macrotoetsen en volumeknop is de Apex 9 TKL een geweldige optie voor gamers die een toetsenbord willen dat een breed scala aan functies en een comfortabele typervaring biedt.

Bovendien is de Apex 9 TKL uitgerust met hot-swappable schakelaars, waarmee gebruikers de mechanische schakelaars op het toetsenbord eenvoudig kunnen verwijderen en vervangen zonder te hoeven solderen of ander speciaal gereedschap. Deze functie biedt gebruikers een hoge mate van maatwerk, flexibiliteit en duurzaamheid .

De bouwkwaliteit is geweldig, met een duurzaam en stevig ontwerp dat premium aanvoelt. De toetsen voelen prettig aan en de aanpasbare RGB-verlichting voegt een mooi vleugje stijl toe. De mediatoetsen en volumeknop zijn handig geplaatst en de aanpasbare macrotoetsen zijn een leuke bonus.

Over het algemeen is de SteelSeries Apex 9 TKL een geweldig toetsenbord dat een geweldige balans biedt tussen functies en prestaties tegen een redelijke prijs.

Golden Standard award

De Golden standard wordt uitgereikt aan producten die ultiem zijn; de droom voor elke techneut en gamer.

  • Er is niks structureels om op aan te merken.
  • Het is zo innovatief dat het lastig is om hieraan te tippen.
  • Deze award wordt niet vaak gegeven, alleen de topproducten krijgen dit merkje.

Wat vind jij?

Hell yeah
0
Yep
0
Love it
0
Meh
0
Nah
0
Alex
Alex is een van de helften van Glitching. Hij schrijft, reviewt en filmt over games en tech. Beroemd om zijn hamburgers. En flauwe humor.

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.