Reviews

Review Sharkoon Skiller SGK3 White

product-image

Sharkoon Skiller SGK3 White

9

De Sharkoon Skiller SGK3 White is een toetsenbord die je niet snel vergeet. Het is een extreem solide toetsenbord dat high-end kenmerken heeft voor een betaalbare prijs. Onder andere het zware aluminium, stoffen kabel, hoogwaardige PBT toetsen en de felle RGB zijn kenmerken die je bijblijven. Door het hoge gewicht en de rubberen voetjes verschuift hij geen millimeter op de tafel, wat een perfecte stabiliteit garandeert.

Pluspunten
  • Zwaargewicht voor stabiliteit
  • Extreem heldere RGB
  • Wit!
  • Veelal instelbaar zonder software
  • Extra keycap-setje
Minpunten
  • Software is een beetje lomp
  • Kaihl-switches zijn net iets zwaarder

De Sharkoon Skiller SGK3 White is een compleet mechanisch toetsenbord dat gebruik maakt van Kailh-switches in verschillende versies, in deze review de rode. Het is bedoeld voor een goede gebruikerservaring tegen een redelijke prijs. Met een volledig instelbare RGB-verlichting, macro-keys, polling rate en een zwaar ontwerp van wit aluminium maakt dit toetsenbord een gevaarlijke tegenhanger voor de high-end klasse die je normaal met deze specs vindt. Althans op papier. En in de praktijk? Dat lees je in deze review.

Mocht je het nog niet door hebben; Glitching heeft tegenwoordig awards! Meer weten? Check de Awards-pagina!

Specs

Design 
MaterialAluminium and PBT-plastic
Keys104
Anti Ghosting100%
IlluminationPer key RGB
Weight1.46kg including cable
Height45mm
Length446mm
Width170mm
Cable length180cm
Switches
TypeMechanical (Kailh Red)
Force50g
Switch typeLinear
Switching pointUndetectable
Click pointUndetectable
Distance to actuation point1.9mm
Lifecycle50.000.000
  
Connection 
OSWindows
USB typeGold-plated
  
Contents 
Skiller SGK3 White + blue 10 key replacement setManual, stickers

Design

De Sharkoon Skiller SGK3 White lijkt gigantisch op de eerdere Skiller SGK3 van Sharkoon, tot aan de doos toe. Niet zo gek, het is immers gewoon de witte variant. Als je de doos opent, zie je dat het toetsenbord beschermd is door een transparante plastic hoes en twee stukken schuim die verantwoordelijk zijn voor het opvangen en het voorkomen van beweging totdat het de handen van de eindgebruiker bereikt. Naast het toetsenbord vinden we de documentatie en nog heel leuk een keycap setje in het blauw voor als je eens wat anders wilt.

De Sharkoon Skiller SGK3 White is een fullsize toetsenbord, dat wil zeggen, het heeft een numpad geïntegreerd aan de zijkant. Het toetsenbord heeft afmetingen van 446 x 170 x 45 mm en een gewicht van 1.46 kilo. Dat is behoorlijk wat maar dat helpt ook gigantisch om het toetsenbord volledig stabiel op tafel te leggen.

De constructie van het toetsenbord is prima te noemen, met wit gespoten aluminium van zeer goede kwaliteit en wit plastic is te zien dat de fabrikant niet heeft bespaard ondanks de lage verkoopprijs. Er zijn 12 multimediatoetsen die je door middel van een functietoets kan aanroepen. Daarnaast kun je ook heel makkelijk de Windowstoets uitschakelen om te voorkomen dat je daarop drukt tijdens het gamen.

Aan de achterkant vinden we twee opvouwbare plastAan de achterkant vind je twee opvouwbare plastic poten waarmee je het toetsenbord iets kunnen verhogen voor meer gebruiksgemak. De gevlochten kabel heeft een lengte van 1,8 meter en aan het einde nog een vergulde USB-connector om het contact te verbeteren en te beschermen tegen slijtage.

Performance

Wat betreft performance, moeten we kijken naar de mechanische switches. De Skiller SGK3 White gebruikt rode, bruine of blauwe Kailh switches. Zoals gezegd is er voor deze review de rode versie gebruikt, een van de meest gebruikte varianten. Deze switches hebben een activering van zo’n 2mm en een maximale slag van 4mm met een activeringskracht van 50 gram. Het zijn vrij zachte en volledig lineaire switches en de Kailh switches hebben een gemiddelde levensduur van 50 miljoen toetsaanslagen, dus je kan er een tijdje mee voort. Alle toetsen hebben een maximale 1000 Hz ultrapolling en 26 n-Key Rollover (NKRO) anti-ghosting technologie, zodat het toetsenbord de gelijktijdige toetsaanslag van maximaal 26 toetsen kan detecteren zonder in te klappen.

Tijdens gebruik is er inderdaad niks op aan te merken. Ja, vergeleken met high-end toetsenborden zijn deze switches wat zwaarder om in te drukken maar je merkt er niks van. Leuk detail is ook dat je de WASD keys softwarematig kan omkeren met de pijltjestoetsen. Waarom? Geen idee. Handig? Af en toe! Zeker met sommige MMORPG-spellen is het gebruik van pijltjestoetsen gewenst en nu kan je dit ook zonder moeite afdwingen. Alle toetsen worden geregistreerd en het klikgeluid is relatief gewoon te noemen. Natuurlijk heb je iets meer geluid als een normaal membraan toetsenbord, maar dat is niet te vergelijken. Dit is prima binnen de norm.

RGB

De Sharkoon Skiller SGK3 White komt met een RGB-systeem waar je u tegen zegt. Je kunt met de ingebouwde opties al zoveel dat je de software zou vergeten, denk aan statisch, golfeffect, breathing, veegeffecten en zone-effecten. De verlichting is ook echt intens te noemen. Op een witte achtergrond is dat nog wel eens een probleem aangezien dit meestal wat kleur absorbeert. De RGB is echter zo duidelijk te zien dat het zelfs niet nodig is om het maximaal te zetten om het overdag perfect te zien. Petje af, er zijn fabrikanten die dat minder goed voor elkaar hebben.

Software

Sharkoon stelt ook software ter beschikking zodat je het maximale uit het toetsenbord kan halen. Het is niet echt nodig om de software te installeren, omdat je de verschillende functies van het toetsenbord al kan bedienen met behulp van toetsencombinaties, met uitzondering van de macro-opname. De software kan worden gedownload van de website van de fabrikant en de installatie ervan kent geen geheimen. Je hoeft geen account aan te maken of te registreren, het werkt gewoon.

De applicatie is verdeeld in een paar delen, allemaal op een zeer duidelijke manier georganiseerd, zodat de gebruiker geen problemen ondervindt bij het gebruik ervan. In het eerste gedeelte is het mogelijk om de pollingsnelheid aanpassen van 125 Hz tot 1000 Hz, evenals schakelen tussen de profielen en elk van de toetsen configureren. Vanaf hier heb je ook toegang tot de vrij uitgebreide macromanager.

Vervolgens is er nog de RGB-sectie, die wat complexer is. Dit toetsenbord geeft de keuze tussen 16,8 miljoen kleuren omdat het een volledig RGB-systeem is. Daarnaast kan je ook de snelheid van de animatie van de lichteffecten aanpassen, evenals hun intensiteit. Deze Sharkoon Skiller SGK3 White biedt een groot aantal lichteffecten om uit te kiezen, om je vervolgens ook nog de optie te geven om dit compleet aan te passen naar je eigen smaak.

Wel moet gezegd worden dat voor elk apparaat van Sharkoon wat software vereist, je weer een apart programma moet downloaden. Er is geen ecosysteem wat het bij veel apparaten nogal onoverzichtelijk maakt. Ook lijkt het op standaard Windows schermpjes, dus verwacht niet een supersoepele ervaring. Het doet zijn werk wel goed. Dat is te garanderen. Je kunt je instellingen heel simpel importeren en exporteren. Ook belast het je systeem maar minimaal. Daar kunnen concurrenten soms nog wel eens van leren.

Conclusie

De Sharkoon Skiller SGK3 White is een toetsenbord die je niet snel vergeet. Het is een extreem solide toetsenbord dat high-end kenmerken heeft voor een betaalbare prijs. Onder andere het zware aluminium, stoffen kabel, hoogwaardige PBT toetsen en de felle RGB zijn kenmerken die je bijblijven. Door het hoge gewicht en de rubberen voetjes verschuift hij geen millimeter op de tafel, wat een perfecte stabiliteit garandeert.

De software van Sharkoon werkt prima, met een onberispelijke werking waarin het geen instabiliteitsproblemen heeft laten zien. Het is goed geoptimaliseerd, biedt veel functies en is gewoon zonder fancy accounts te gebruiken.

De Kailh Red-switches werken erg goed, met een heel leuke Sharkoon functietoets om in te drukken. Misschien zijn ze wat harder dan de veelgebruikte Cherry MX, maar het is maar een subtiel verschil waardoor het moeilijk is om te zeggen welke nou echt beter is. De meeste gebruikers zullen er geen verschil tussen kunnen vinden.

Om het af te ronden is de Sharkoon Skiller SGK3 White een prachtig wit robuust toetsenbord zonder superfancy poeha. Het is volledig aan te passen naar jouw wensen en komt met high-end kenmerken voor een budgetprijs. Dit is er zeker een om op je verlanglijst te zetten. Daarom krijgt dit toetsenbord een Glitching recommended award.

De Sharkoon Skiller SGK3 White is te koop vanaf €69 (23-9-2021).

De Glitching recommended is er voor het product waarvan wij vinden dat dit absoluut niet mag ontbreken in je inventaris.

  • Een paar foutjes horen erbij.
  • Er is ruimte voor verbetering maar het mag de pret absoluut niet drukken.

Wat vind jij?

Hell yeah
0
Yep
0
Love it
0
Meh
1
Nah
0
Alex
Alex is een van de helften van Glitching. Hij schrijft, reviewt en filmt over games en tech. Beroemd om zijn hamburgers. En flauwe humor.

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.