Gamenieuws

EU geeft Valve en andere uitgevers tot €3.000.000 boete

De Europese Commissie heeft Valve, Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media en ZeniMax flinke boetes opgelegd omdat ze aan geo-blocking hebben gedaan, wat in strijd is met de Europese regels omtrent eerlijke concurrentie.

De Europese wetgeving zegt dat Europese consumenten in heel Europa toegang moeten hebben tot alle markten, van elk land van de Europese Unie, ongeacht in welk land ze zelf verblijven. Geo-blocking verhindert dat en laat zo niet toe dat bijvoorbeeld een Nederlander een game goedkoper kan kopen in Spanje.

Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media en ZeniMax zouden volgens de Europese Commissie goed hebben meegewerkt aan het onderzoek dat al sinds 2017 aan de gang was en daarom werd hun boete verlaagd met 10 tot 15%. Valve echter zou volgens de Europese Commissie niet hebben meegewerkt aan het onderzoek en moet daarom de volle pot betalen. De uiteindelijke boetes, al dan niet met korting, zien er als volgt uit:

Bandai Namco: 340.000 euro (-10%)
Capcom: 396.000 euro (-15%)
Focus Home: 2.888.000 euro (-10%)
Koch Media: 977.000 euro (-10%)
Valve: 1.624.000 euro
ZeniMax: 1.664.000 euro (-10%)

In een reactie liet Valve weten dat het wel degelijk heeft meegewerkt, maar dat het niet heeft toegegeven de regels te hebben overtreden. Ook nu nog is Valve van oordeel dat het geen regels heeft overtreden en het de boete dan ook zal aanvechten, mogelijk met nog eens dezelfde argumenten als in 2019, toen Valve zich als enige van de zes betrokken bedrijven verzette tegen de klacht van de Europese Commissie.

Valve stelde toen, en nu opnieuw, dat slechts 3% van alle Steam games te maken had met geo-blocking, en dat geo-blocking bovendien sinds 2015 al niet meer actief is in Europa, tenzij voor specifieke games omwille van specifieke wetgeving in bepaalde Europese landen. Het onderzoek dat in 2017 begon, zou dus achterhaald zijn en geen grond bieden om Valve te veroordelen tot een boete.

Of de verdediging van Valve stand zal houden, valt nog af te wachten. Het lijkt immers logisch dat de Europese Commissie bedrijven ook kan aanpakken voor overtredingen uit het verleden, ook al maken ze zich er niet langer actief schuldig aan.

In de praktijk is geo-blocking eigenlijk al verdwenen in Europa en deze actie van de Europese Commissie gaat nog over overtredingen uit het verleden. Vanwege eerdere maatregelen zijn de prijzen van games ook in de “goedkope” Europese landen al aanzienlijk gestegen, en een doorgevoerde feitelijke eenmaking van de digitale gamesmarkt zou ervoor kunnen zorgen dat games in heel Europa nagenoeg hetzelfde kosten, waardoor geo-blocking sowieso al overbodig werd voor uitgevers.

Wat vind jij?

Hell yeah
0
Yep
0
Love it
0
Meh
0
Nah
0
Alex
Alex is een van de helften van Glitching. Hij schrijft, reviewt en filmt over games en tech. Beroemd om zijn hamburgers. En flauwe humor.

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.