Technieuws

Microsoft test koeling met kokende vloeistof

Het is een beetje de regel tegenwoordig; hoe kleiner en sneller de computerchip, hoe warmer en hoe meer elekriciteit. Luchtkoeling is hierdoor steeds minder aan te raden en daarom zijn bedrijven op zoek naar nieuwe koeltechnologieën. Microsoft test bijvoorbeeld een aparte manier om zijn cloudservers te koelen. Microsoft dompelt de servers onder in een kokende vloeistof om ze te koelen.

De vloeistof is natuurlijk geen water, want dan zouden de servers kapot gaan. In plaats daarvan gaat het om een speciaal door 3M ontwikkelde vloeistof die onschadelijk is voor elektronica en die bovendien al begint te koken bij 50°C.

Doordat de vloeistof onschadelijk is voor de servers, kunnen ze erin ondergedompeld worden en het feit dat de vloeistof al bij 50°C begint te koken, maakt dat de hitte die de servers genereren volstaat om de vloeistof aan het koken te krijgen en ook aan het koken te houden. “Op deze manier wordt eigenlijk de hitte van de servers overgeheveld en geabsorbeerd door de vloeistof, waardoor de servers zelf nooit oververhitten.”

De speciale vloeistof zal door het kookproces wel verdampen, waardoor er na verloop van tijd geen vloeistof meer is. De vloeistof en de servers echter zitten in een grote, rechthoekige bak met aan de bovenkant een gekoelde condensor. Wanneer de damp daar tegen botst, zorgt de condensor ervoor dat die weer wordt omgezet naar een vloeibare vorm om zo opnieuw in de bak te vallen.

Op deze manier wordt een gesloten, zelfstandig systeem gecreëerd waarbij servers constant kunnen blijven draaien zonder oververhit te raken. Servers blijken minder vaak defect en kunnen zelfs meer rekenwerk aan dan bij andere vormen van koeling.

Het principe dat hier gehanteerd wordt, is wel niet 100% nieuw. Er wordt al een tijd mee geëxperimenteerd, onder meer door cryptominers. Microsoft heeft natuurlijk wel de middelen om het principe technologisch te perfectioneren en te realiseren.

Wat vind jij?

Hell yeah
0
Yep
0
Love it
0
Meh
0
Nah
0
Alex
Alex is een van de helften van Glitching. Hij schrijft, reviewt en filmt over games en tech. Beroemd om zijn hamburgers. En flauwe humor.

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.