Reviews

Smallsizer met grootse ambities – Review Sharkoon Skiller SGK50 S3

product-image

Sharkoon Skiller SGK50 S3

8

Na een lange tijd met dit toetsenbord te hebben gewerkt, kan ik zeggen dat het een erg comfortabel, stil en robuust ramplankje is waar je heel snel aan went. Het mooie is misschien wel dat je dit toetsenbord eigenlijk vrij goed naar je eigen wensen kan zetten; met hot-swappable switches die compatibel zijn met 3 en 5 pinnen, een gewatteerde polycarbonaatplaat met een dubbele laag siliconen, wat erg goed werkt. Het kan nog worden verbeterd met pakkingmontage zoals je die ziet bij volle custom borden, maar voor zijn relatief lage prijs is het meer dan voldoende. Wat betreft de keycaps, die zijn wat jammer. Ze verlagen het niveau een beetje wat de bouwkwaliteit betreft, omdat ze niet doubleshot zijn en daarom zijn de letters en prints veel gevoeliger voor slijtage. Ja, je kan ze vrij snel vervangen omdat ze een standaardontwerp hebben, maar het witte is natuurlijk wel erg sexy.

Pluspunten
  • Goede kwaliteit switches
  • Hotswappable switches, fijn customizable
  • Half custom toetsenbord voor een vrij lage prijs
  • Ook te krijgen als barebone
Minpunten
  • Lagere kwaliteit keycaps
  • Geen verlichting per toets
  • Geen polssteun, wel aan te bevelen

Inleiding

Sharkoon zet zwaar in op aangepaste toetsenborden. De groeiende lijst met modellen op de site van Sharkoon is hier getuige van, met deze Sharkoon Skiller SGK50 S3 als een van de nieuwste toevoegingen.

Het is een op maat gemaakt toetsenbord in 75% formaat, verkrijgbaar in barebone-versie en gemonteerd, met Gateron hot-swap schakelaars, 3- of 5-pins aansluiting, RGB-verlichting op dubbele vulling en beheer door VIA of QMK.

Specificaties

Algemeen
Type:Gamingtoetsenbord
Switch technologie:Hot-Swap (Gateron)
Aantal toetsen:84 ANSI / 85 ISO
Materiaal keycaps:ABS
Keycap-opschrift:Laser
Verlichting:RGB
Aanpasbare verlichting:
Lichteffecten:
Max. Polling Rate:1.000 Hz
Form factor:75%-layout
Onboard geheugen voor game-profielen:
Capaciteit van het onboard geheugen:256 kB
Afneembare kabel:
Gewicht incl. kabel:790 g
Gewicht zonder kabel:724 g
Afmetingen (L x B x H):310 x 120 x 40 mm
Ondersteunde besturingssystemen:Windows
Toets Eigenschappen
N-Key Rollover ondersteuning:
On-The-Fly Macro opname:
Actuatiekracht:50 ± 15 g
Eigenschappen switch:Lineair
Afstand tot actuatiepunt:2,0 ± 0,6 mm
Levensduur van de toetsen:Min. 50 miljoen aanslagen
Kabel en aansluitingen
Aansluiting:USB Type-C
Gevlochten kabel:
Opgerolde kabel:
Kabellengte:150 cm
Vergulde connectoren:
Inhoud verpakking
SKILLER SGK50 S3 – WhiteSwitch puller tool
Keycap puller toolUSB kabel (150 cm)

Unboxing

We beginnen met het uitpakken van de Sharkoon Skiller SGK50 S3, die wordt geleverd in een stevige kartonnen doos waarin het product in kleur wordt gepresenteerd, samen met de specificaties.

De binnenbescherming bestaat uit een mal van karton en schuim die zowel de basis als het bovenste gedeelte van het product beschermt.

In het pakket zit natuurlijk de SGK50 S3, een USB-A naar USB-C kabel, 2 extra keycaps, keypuller en een switchpuller met bijbehorende handleiding hoe je de switches niet vernaggelt. Opvallend is dat er geen handleiding zelf is meegegeven. Niet lekker, zeker gezien dit toetsenbord een steile leercurve heeft door de verborgen functietoetsen.

Design en bouwkwaliteit

Sharkoon Skiler SGK50 S3 is duidelijk een semi-custom toetsenbord, zoals blijkt uit de aanpassingsmogelijkheden, zoals switches en keycaps, of het simpele feit dat het in barebone-formaat wordt verkocht zodat je de inhoud zelf kan kiezen.

Toegegeven, er zijn geen extra onderdelen voor, bijv. baseplates van andere materialen, montagevarianten of verschillende accessoires. Mocht je toch de barebone zelf willen opbouwen, let dan goed op dat je de juiste accessoires haalt. Switches kun je ook van Sharkoon halen, zoals de Kailh Silver or Kailh Milky Yellow. Keycaps heeft Sharkoon ook, maar de kleur is eentonig: zwart met grijs.

Dat gezegd hebbende, is er ook rekening mee te houden dat het een toetsenbord/barebone is voor een redelijke prijs en uiteindelijk zullen er kwaliteitseisen en technische details zijn die onder de grote concurrentie liggen.

Het chassis van dit toetsenbord is gemaakt van ABS-kunststof met vrije dikte en uitstekende kwaliteit. Het is een dik toetsenbord met een even dikke vulling, waardoor het niet hol of echoënd klinkt. Het is verkrijgbaar in zwart en wit.

Het is een unibody-pakket, wat betekent dat het onderste gedeelte en de zijranden één blok vormen. Als gevolg hiervan worden zowel de plaat als alle interne elementen van bovenaf geïnstalleerd. Je kunt de schroeven zien als je de keycaps verwijdert.

Het ontwerp is minimalistisch, met platte randen, een onderste helft naar binnen geheld en een vaste kanteling van ongeveer 6º om de schrijfpositie te verbeteren. Er word geen polssteun meegeleverd en de toetsen zijn volledig aan de randen gelijmd, met een hoogte van 40 mm. De verbinding gaat via een verwijderbare USB-C, waarvan de poort zich links achterop bevindt.

Onderop zijn 4 antislip rubberen voetjes met trillingsabsorptie geplaatst. Met twee uitschuifbare poten met twee hoogtestanden kan het toetsenbord vanaf de achterkant omhoog kantelen. Die keuze is dan toch weer mooi meegenomen.

De meegeleverde kabel heeft een opgerold ontwerp en is vrij dik met een stoffen mantel van zware kwaliteit. Het heeft geen vergrendeling op de eindstukken, het is gewoon USB-C aan de ene kant en USB-A aan de andere kant.

De dikte en kwaliteit van de verf van de keycaps zijn oké, maar het zal nooit beter zijn dan PBT- of Double-Shot-keycaps. In ieder geval zijn het grote, perfect leesbare tekens, die worden verlicht door een krachtig RGB-systeem.

Het kan rechtstreeks vanaf het toetsenbord worden beheerd met behulp van verschillende Fn-combinaties om profielen op te slaan, animaties, helderheid, vermogen, snelheid en verzadiging te wijzigen.

Via VIA of QMK kun je de toetsen programmeren en er zijn daardoor geen dubbele functies gezeefdrukt op de keycaps. Wel is er een hele rij F-toetsen, die niet geschikt zijn voor RGB-, WASD- en Windows-beheer.

Switches

Sharkoon Skiller SGK50 S3 bewijst zeer serieus te zijn over zijn basisopties door te kiezen voor hot-swap schakelaars van het merk Gateron, een fabrikant die de kwaliteit van zijn schakelaars aanzienlijk heeft verbeterd sinds het begin van de samenwerking met Sharkoon.

Meer specifiek is de geassembleerde versie van het toetsenbord verkrijgbaar met Gateron Red, Brown en Yellow schakelaars, waarbij de laatste dit testmodel is. Dit zijn volledig lineaire schakelaars, maar met uitstekende schrijfprestaties omdat ze een iets hogere bedieningskracht hebben dan de Reds, met 55 gf, 2 mm bedieningspunt en 4 mm totale slag.

Ze zijn gebouwd op een transparante ABS-dome met een kruisvormige pin, zonder standaard lube op het contactpunt. Ze bieden uitstekende stabiliteit op toetsen met weinig speling en zeer soepele prestaties. De PCB-aansluiting is compatibel met zowel 3-pins als geïnstalleerde switches, evenals 5-pins switches. Het heeft ingebouwde LED’s en daarom is vrijwel elke switch ermee compatibel.

Beheer via VIA of QMK

Het is in sommige opzichten beheersbaar via generieke aangepaste toetsenbordsoftware zoals QMK of VIA, de laatste ondersteunt beheer via browser.

We hebben de handigste en meest eenvoudige optie getest, namelijk via internet, en VIA heeft het toetsenbord perfect gedetecteerd.

In het eerste deel zie je alles wat te maken heeft met de configuratie van functies van de toetsen, primair of secundair, met maximaal 4 configuratielagen en een eindeloos aantal functies, waaronder macro on-the-flight functies.

In de volgende secties kun je de layout-modus selecteren, macro’s maken en belichtingsconfiguratie bekijken met een groot aantal vooraf gedefinieerde effecten. Het lijkt er niet op dat belichting per toets is toegestaan in de software, alleen algemene effecten.

Conclusie

Na een lange tijd met dit toetsenbord te hebben gewerkt, kan ik zeggen dat het een erg comfortabel, stil en robuust ramplankje is waar je heel snel aan went.

De switches zijn niet nieuw door een eerdere review en ook nu is het weer van goede kwaliteit, met een zeer soepele werking ondanks het ontbreken van standaard lube en met zeer stabiele switches.

Het mooie is misschien wel dat je dit toetsenbord eigenlijk vrij goed naar je eigen wensen kan zetten; met hot-swappable switches die compatibel zijn met 3 en 5 pinnen, een gewatteerde polycarbonaatplaat met een dubbele laag siliconen, wat erg goed werkt. Het kan nog worden verbeterd met pakkingmontage zoals je die ziet bij volle custom borden, maar voor zijn relatief lage prijs is het meer dan voldoende.

Wat betreft de keycaps, die zijn wat jammer. Ze verlagen het niveau een beetje wat de bouwkwaliteit betreft, omdat ze niet doubleshot zijn en daarom zijn de letters en prints veel gevoeliger voor slijtage. Ja, je kan ze vrij snel vervangen omdat ze een standaardontwerp hebben, maar het witte is natuurlijk wel erg sexy.

De lay-out van 75% is zeer compact. Het is geschikt voor zowel gamen als werken, maar na een tijdje mis je wel een polssteun. Het heeft snelkoppelingen voor verlichting en volledig beheer via VIA of QMK, met volledig aanpasbare toetsen, maar het RGB-systeem is niet per toets in te stellen.

Sharkoon Skiller SGK50 S3 zal beschikbaar zijn voor een prijs van ongeveer €80. Het wordt compleet of in barebone verkocht, de laatste uiteraard goedkoper, zodat je zelf keycaps en switches kan plaatsen die je ook maar zou willen.

Als aangepaste optie zou het zijn mogelijkheden op assemblageniveau nog kunnen uitbreiden, maar als je het als semi-maatwerk beschouwt, is het erg goed. Als je net begint in de custom ramplanken wereld, dan is dit een sterk punt om mee te starten.

De Personal choice is er voor dat ene product dat een van de Glitchers fantastisch vind.

  • Foutjes maken geen verschil.
  • Verbetering mag altijd.
  • Persoonlijke favoriet, boven alles.

Wat vind jij?

Hell yeah
0
Yep
0
Love it
0
Meh
0
Nah
0
Alex
Alex is een van de helften van Glitching. Hij schrijft, reviewt en filmt over games en tech. Beroemd om zijn hamburgers. En flauwe humor.

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.