Reviews

Review Sharkoon Linear Gateron PRO SILVER

product-image

Sharkoon Linear Gateron PRO SILVER

9.5

De Gateron PRO Silver is bedoeld voor de echte die-hards die niet van voelbare feedback houden, maar wel willen horen wat ze doen. Is dit een switch voor de normale gebruiker? Waarschijnlijk niet, vanwege het geluid, maar dit is zeker een kanshebber als je een keer wat anders wilt proberen.

Pluspunten
  • Goed geprijst
  • Pushback gevoel zonder daadwerkelijke pushback
  • Klik zonder klikgevoel
  • Extreem laag bedieningspunt van 1,2 mm
  • 80 miljoen aanslagen
Minpunten
  • Klik. Klikkerdeklik. Zonder de bedoelde klik
  • Kans op gebogen pinnetjes. Hoort erbij, maar let erop

Inleiding

Sharkoon SKILLER SGK50 S4 is een van de nieuwste creaties die in korte tijd van de band komt rollen bij Sharkoon. Dit 60%-model heeft de mogelijkheid om on-the-fly je switches te swappen. Sharkoon speelt hier ook handig op in en geeft daarnaast ook enkele switch-sets uit in samenwerking met Gateron. In deze review: de Gateron PRO Silver.

Specs

Algemeen 
Eigenschappen switch:Lineair
Aantal pinnen:3
Geolied:
Bedieningskracht:45 ± 15 g
Afstand tot actuatiepunt:1,2 ± 0,3 mm
Levensduur van de toetsen:Min. 80 miljoen aanslagen
  
Inhoud verpakking 
35 x Gateron PRO Silver 

Praktisch

De Sharkoon SKILLER SGK50 S4 maakt een sprong vooruit in prestaties en flexibiliteit dankzij de implementatie van een PCB met Hot-Swap-switches. Gezien de prijs van het toetsenbord is dit geweldig nieuws, aangezien de fabrikant een functie beschikbaar stelt voor elke gebruiker die je normaal alleen bij duurdere merken ziet. Dit maakt het mogelijk om 3- en 5-pins switches op het toetsenbord te installeren, van de goedkoopste tot de duurste switches op de markt. Daarnaast zijn ze eenvoudig te vernieuwen als je de meegeleverde schakelaars beu bent.

Standaard heeft Sharkoon samengewerkt met Kailh om dit toetsenbord te leveren in de blauwe (clicky), rode (lineaire) en bruine (tactiele) versies. Verder biedt Sharkoon switches aan in samenwerking met Gateron.

De PRO Silver is ontworpen om minstens 80 miljoen aanslagen aan te kunnen. Dat is een stuk meer als gemiddeld en het biedt zich dan ook aan voor de professionele gebruiker die veel van hun toetsenbord vragen. Het heeft een bedieningspunt van slechts 1,2 mm wat zorgt voor extreem korte reactietijden. Het heeft lineaire prestaties en een bedieningskracht gelijk aan 45 g.

De prestaties zelf zijn fenomenaal, zonder wrijving van het mechanisme. Dit is te wijden aan de voorgeoliede veren die in de switch zitten. Er is geen enkele sprake van speling en dit zorgt dus voor directe en stijve aanslagen. Tijdens het gebruik is er een harde klik te horen wat je direct laat weten dat je iets hebt gedaan, hierbij zit echter geen daadwerkelijk gevoel. Als laatste is er wel een push-back gevoel, wat de keycap wat sneller omhoog drukt. Persoonlijk is dat heel fijn, aangezien je zo toch nog een beetje het gevoel krijgt dat je de toets hebt ingedrukt. Dit lijkt standaard voor de Gateron switches.

De switches zitten los in een kartonnen doos en zijn gevoelig voor indrukken. Dit zorgt er ook voor dat pinnen van de switches sneller kunnen ombuigen. Van de 35 switches waren er 18 switches met gebogen pinnen, verschillend tussen plat omgebogen tot een klein knikje. Nu is dit geen probleem aangezien je dit met een tangetje terug kan buigen, maar minder ervaren gebruikers kunnen hier aanstoot aan nemen.

Gelukkig staat er ook tegenover dat het 35 switches zijn voor iets minder dan €10, wat een prima deal is in de huidige markt. Daarnaast kunnen de pinnen natuurlijk ook buigen als je ze niet goed in het bord plaatst. Ook dan is het eerder benoemde tangetje je beste vriend. En als je het dan nog niet voor elkaar krijgt, heb je de garantie nog. Ik voorzie hier geen problemen in.

Conclusie

De Gateron PRO Silver is bedoeld voor de echte die-hards die niet zo van voelbare feedback houden, maar wel willen horen wat ze doen. Zeker vergeleken met de ‘standaard’ Red switches is dit een droom te noemen. Is dit een goede switch voor de normale gebruiker? Waarschijnlijk niet, zeker met het geluid, maar dit is zeker een waardige opvolger als je een keer wat anders wilt proberen.

Gebruikt in combinatie met:

Wat vind jij?

Hell yeah
0
Yep
0
Love it
0
Meh
0
Nah
0
Alex
Alex is een van de helften van Glitching. Hij schrijft, reviewt en filmt over games en tech. Beroemd om zijn hamburgers. En flauwe humor.

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.