Reviews

Lichtgewicht voor de grotere hand – Sharkoon Light² 200

product-image

Sharkoon Light² 200

7.5

Sharkoon springt op de lichtgewicht kar - en slaagt er toch in om met de Light² 200 een volledig onafhankelijk model aan te bieden. De basisingrediënten lijken erg op vergelijkbare modellen. Sharkoon gebruikt ook een honingraatstructuur om gewicht te besparen. En met de PixArt PMW-3389 is ook een actuele high-end sensor geïnstalleerd, die de concurrentie al gebruikt. Maar op andere vlakken gaat Sharkoon zijn eigen weg. De Light² 200 is een prima lichtgewicht muis voor de gamer met de grotere hand. Het is een simpele recht-toe-recht-aan muis met een pittige sensor. Een muis met betere specs zie je niet snel voor dit budget en daarom zal deze muis heerlijk mee gaan op reis en naar LAN-parties.

Pluspunten
  • Extra parts
  • Zowel honingraat als volle grip, zonder noemenswaardig extra gewicht
  • Goede switches en sensor
  • Absoluut niet duur
  • Ook geschikt voor de grotere hand
Minpunten
  • Software voelt goedkoop

Inleiding

Lange tijd werden gamingmuizen als licht beschouwd, waarvan het gewicht iets onder de 100 g lag. Maar de trend naar lichtgewicht muizen verschuift de normen. Sharkoon probeert nu verschillende van deze benaderingen te combineren met de Light² 200. Hoewel voor deze muis een honingraatstructuur wordt gebruikt, kan de gebruiker indien nodig ook een gesloten grip gebruiken. En ondanks dat hij slechts 62 g weegt, heeft Sharkoon ook RGB-verlichting geïnstalleerd.

De fabrikant neemt een heel duidelijke lijn als het gaat om sensor en prijs: de PixArt PWM-3389 maakt gebruik van dezelfde high-end sensor als in drie lichtgewicht muizen van Cooler Master, Xtrfy en Endgame Gear. En de adviesprijs van €49,99 belooft een aantrekkelijke prijs-kwaliteit verhouding.

Specs

Algemeen 
Max. DPI/CPI:16
Min. DPI/CPI:50
Sensor:Optisch
Chip:Pixart PMW-3389
Verlichting:RGB
Max. Polling Rate:1.000 Hz
Frames per seconde:16
Inches per seconde:400
Max. acceleratie:50 g
Honingraatstructuur:
Aanpasbaar ontwerp:
Muisvoeten:5, puur PTFE
Kleurvarianten:Black, White
Gewicht zonder kabel:62 g
Afmetingen (L x B x H):120 x 66 x 42 mm
Ondersteunde besturingssystemen:Windows
  
Knop Eigenschappen 
Aantal knoppen:6
Programmeerbare knoppen:6
Duurzame Omron switches in linker en rechter muisknop:
Levensduur van de knoppen:Min. 20 miljoen aanslagen
  
DPI Eigenschappen 
DPI stappen:400, 800, 1.200, 2.400, 3.200, 6.400, 16.000
DPI schakelaar:
DPI indicator:LED
  
Software Eigenschappen 
Gaming software:
Onboard geheugen voor game-profielen:
Capaciteit van het onboard geheugen:64 kB
Aantal profielen:5
  
Kabel en Aansluiting 
Aansluiting:USB
Vergulde connectoren:
Ultraflexibele kabel:
Gevlochten kabel:
Kabellengte:180 cm
  
Inhoud verpakking 
Light² 200Verwisselbaar bovendeel
Verwisselbare DPI-knopExtra set met Mouse Feet
Handleiding 

Design

De honingraatstructuur is niet onbekend, veel ultralichte muizen hebben deze. Denk maar aan bijvoorbeeld de SteelSeries Aerox. Naast de twee hoofdknoppen en het muiswiel kunnen twee duimknoppen en een knop centraal voor het muiswiel worden gebruikt.

De Light² 200 is ergonomisch gevormd op een bijzonder ergonomische manier. Het daalt heel duidelijk van links naar rechts. Met afmetingen van 120 x 66 x 42 mm (L x B x H) bereikt de Light² 200 een formaat dat ook gemakkelijk te gebruiken is voor grotere handen.

De twee hoofdknoppen zijn volledig gesloten. Onder de knoppen zijn Omron-schakelaars, die zijn ontworpen voor 20 miljoen klikken. De knoppen werken vrij zacht. Het met rubber beklede muiswiel is gripvast, duidelijk gerasterd en toch aangenaam glad. De duimknoppen hebben een glanzende uitstraling en vallen daardoor een beetje op. Ze zijn vrij zacht in te klikken dus je duim kan snel weer terug naar zijn oude plek.

De grip is vervangbaar, je krijgt namelijk zowel een honingraatstructuur als een volle grip mee. Beide grips worden op hun plaats gehouden door magneten en kleine schuifsloten. Deze sloten lijken vrij gevoelig, maar tijdens de testperiode hebben ze in ieder geval meerdere wisselingen van de grips zonder problemen overleefd.

Door de gesloten handgreep ziet de Light² 200 er heel anders uit – minder industrieel, zelfs een beetje gewoner. Het maakt ook fysiek een duidelijk verschil welke handgreep is gemonteerd. De gesloten grip is soepeler en zal voor de meeste gebruikers vertrouwder aanvoelen. De honingraatgrip heeft iets meer grip en zorgt ervoor dat er meer lucht bij de hand komt. Dit kan een voordeel zijn bij hoge temperaturen. Het gewichtsverschil is te overzien: de gesloten handgreep is zo’n 3 tot 4 g zwaarder.

Niet alleen de grip, maar ook de rubberen keycap van de DPI-knop kan worden vervangen. Dit heeft echter vooral een visueel effect. Er is geen aparte DPI-indicator. Wanneer de knop echter wordt ingedrukt, knippert de muis gewoon in de kleur die intern is toegewezen aan het geselecteerde DPI-niveau. De DPI-instellingen in de software verklappen echter niet precies wat dit is. Het enige dat helpt is om het uit te proberen of in de handleiding te kijken.

De muiskabel is met 1,8 m niet bijzonder lang en is met een zachte stof omhuld. Hierdoor valt de kabel niet erg op – ook al gebruikt de concurrentie soms nog flexibelere kabels. De kabel van de Light² 200 kan worden gecombineerd met een rubberen strip.

Sensor en lichtgewicht

In de muis zit een PixArt PMW 3389-sensor en zeer duurzame Omron-schakelaars. PixArt-sensoren zijn redelijk de norm geworden bij muizen uit hogere gaming-series. De sensor is geschikt voor 400 tot 16.000 DPI. Deze hoge waarden kunnen voor sommige spellen nuttig zijn, maar de meeste mensen doen hier echt niks mee.

De muis is met 62 gram extreem licht van gewicht. Het werkt probleemloos op verschillende ondergronden, maar voor een optimale efficiëntie zal je toch een goede muismat moeten gebruiken. De grote SGP30 XXL-pad van Sharkoon kan je bijvoorbeeld helpen de beste resultaten te behalen met de Light² 200-muis.

De Light² 200 glijdt over in totaal vijf PTFE-muisvoetjes. Vier zitten op de hoek, een vijfde rond de sensor. In combinatie met het lage gewicht zorgen ze voor uitstekend glijgedrag en een hoge wendbaarheid. Met de kleine schuifschakelaar kan de frequentie worden aangepast in de drie niveaus: 125, 500 en 1.000 Hz.

De zeer lichte en gemakkelijk glijdende muis kan uitstekend worden gebruikt voor snelle actiegames. De high-end sensor zorgt prima voor de gewenste precisie. Vooral FPS-gamers zullen kunnen genieten van de Light² 200.

Software

De volledige mogelijkheden van de muis worden mogelijk gemaakt door gespecialiseerde software die bij de Light² 200 wordt geleverd. De website biedt een zip bestand aan om de software te installeren. De software is in twee klikken geïnstalleerd.

Je kan alle knoppen programmeren en DPI wijzigen met behulp van het eerste tabblad. De muisafbeelding geeft een indicatie van de knoppen die je aan het programmeren bent.

De RGB-modi, helderheid en modussnelheid kunnen allemaal worden ingesteld op het volgende tabblad. Er is een groot aantal instellingen en de standaardvoorinstelling lijkt erg op de bekende regenboog.

Er is daarnaast een enorme selectie van extra opties en macro’s in de volgende tabbladen. Net als bij elke dure concurrerende muis, kan je een grote verscheidenheid aan macro’s programmeren. Start gewoon een nieuwe macro, neem toetscombinaties op en de vertragingen daartussenin.

De software stelt je in staat om profielen op te slaan en geeft een ruime keuze aan opties. Er kunnen maximaal 5 presets worden ingesteld en in de toekomst naar behoefte worden gebruikt. De bruikbaarheid en functionaliteit zijn echter het belangrijkste. De meeste gebruikers, zo niet alle, zullen geen moeite hebben om door alle opties te navigeren.

Conclusie

Sharkoon springt op de lichtgewicht kar – en slaagt er toch in om met de Light² 200 een volledig onafhankelijk model aan te bieden. De basisingrediënten lijken erg op vergelijkbare modellen. Sharkoon gebruikt ook een honingraatstructuur om gewicht te besparen. En met de PixArt PMW-3389 is ook een actuele high-end sensor geïnstalleerd, die de concurrentie al gebruikt. Maar op andere vlakken gaat Sharkoon zijn eigen weg.

Natuurlijk is vooral de vervangbare handgreepschaal opvallend. Als je jouw hand niet op de honingraat grip wilt laten rusten, kan je gewoon de gesloten grip gebruiken – en met slechts minimaal extra gewicht. Met een gewicht van 62 g (met honingraatgrip) is de Light² 200 9 g zwaarder dan de Cooler Masters MM710, maar hij biedt iets meer contactoppervlak en is daarom beter geschikt voor grotere handen. Sharkoon heeft ook niet gekort op RGB-verlichting. Ook kan dit simpelweg worden aangestuurd via software. Aanpassingen aan toetstoewijzingen, DPI-niveaus en andere instellingen zijn ook zonder problemen mogelijk.

Het zijn ook de kleine details waar Sharkoon mee scoort. Vervangende muisvoetjes zijn altijd een welkome aanvulling. De muisvoetjes zijn immers het deel van de muis dat meestal het snelst vervangen moet worden. En Sharkoon legt ook zijn eigen accent met de verwisselbare doppen voor de DPI-knop.

De Light² 200 is een prima lichtgewicht muis voor de gamer met de grotere hand. Het is een simpele recht-toe-recht-aan muis met een pittige sensor. Een muis met betere specs zie je niet snel voor dit budget en daarom zal deze muis heerlijk mee gaan op reis en naar LAN-parties.

De Bang for buck is er voor dat product dat gewoon prima kwaliteit levert voor zijn budgetprijs.

  • Het is relatief goedkoop.
  • Foutjes horen erbij. Absoluut geen fouten? Dan is het een Golden Standard.
  • Verbetering kan er zijn.
  • Doet niet onder voor een duurder merk.

Wat vind jij?

Hell yeah
0
Yep
0
Love it
0
Meh
0
Nah
0
Alex
Alex is een van de helften van Glitching. Hij schrijft, reviewt en filmt over games en tech. Beroemd om zijn hamburgers. En flauwe humor.

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.