Gamenieuws

Duizenden PlayStations gejat door Nederlandse Sony-medewerker

pexels-photo.jpg
Photo by JÉSHOOTS on Pexels.com

Een Sony-medewerker wist een witwasser met de verduistering van duizenden PlayStations bijna anderhalf miljoen euro te laten verdienen. In de periode tussen 2010 en 2018 drukte de 53-jarige inwoner van Coevorden ruim 6,5 duizend PlayStation-consoles achterover. Onlangs stond de man samen met nog twee medeverdachten voor de rechter.

De verduistering van de PlayStation-consoles kwam aan het licht toen de Belastingdienst een onderzoek instelde rond gokpartijen van de verdachte. De 53-jarige man legde tussen 2010 en 2019 in vijf jaar tijd ruim vijfhonderdduizend euro in bij onlinegokpartijen. Na onderzoek van de FIOD, ook wel Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst, bleek het geld verdiend te zijn met het online doorverkopen van PlayStations. Het verdiende bedrag gaf hij vervolgens niet op in zijn inkomstenbelasting.

Sony-medewerker

Als werknemer van Sony verduisterde de man volgens het OM maar liefst 6464 PlayStation-consoles. Het is niet bekend of het om PlayStation 4-consoles, PlayStation 5-consoles of allebei de soorten consoles gaat. Een 40-jarige medeverdachte uit de gemeente Roerdalen kocht de PlayStations over van de Sony-medewerker. Deze consoles verkocht de man vervolgens weer door en verdiende met het witwassen bijna anderhalf miljoen euro. Ook deze verdachte gaf zijn verdiende centjes niet aan tijdens zijn belastingaangiften.

Volgens De Telegraaf zou het zelfs gaan om ‘systematisch doorverkopen’ aan een gameshop in Haulerwijk. Het medium noemt de doorverkoper ook een kennis van de Sony-medewerker. Hiernaast is er nog een derde verdachte, een 37-jarige man uit de gemeente Ooststellingwerf, die door het OM verdacht wordt van schuldheling van de verduisterde PlayStations en omzetbelastingfraude.

Zware fraudezaak rond PlayStations

Het OM eiste donderdag 7 juli tegen de drie verdachten gevangenisstraffen tot 26 maanden. Op 21 juli doet de rechtbank uitspraak in de zaak rond de verduisterde PlayStations. De zaak wordt gezien als een zware fraudezaak, doordat de drie verdachten ‘zich jarenlang gelaafd aan een besmette inkomstenbron.

Ze hebben zich gretig tegoed gedaan aan de geld- en goederenstroom die verduistering als oorsprong had. Zodoende hebben ze geparasiteerd op de zak van de spelcomputerfabrikant en gemeenschapsgeld. Tegelijkertijd hebben ze eerlijke spelcomputerhandelaren op een oneerlijke wijze beconcurreerd’.

Wat vind jij?

Hell yeah
1
Yep
0
Love it
0
Meh
0
Nah
0
Alex
Alex is een van de helften van Glitching. Hij schrijft, reviewt en filmt over games en tech. Beroemd om zijn hamburgers. En flauwe humor.

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.