Reviews

Mechanisch top toetsenbord voor een budgetprijs – Sharkoon Skiller SGK60 Brown

product-image

Sharkoon Skiller SGK60 Brown

9

Met de Sharkoon SKILLER SGK60 levert de fabrikant een van zijn beste gamingtoetsenbord tot nu toe. Het full-frame toetsenbord overtuigt met een redelijk chique design, inclusief goede bouwkwaliteit en nauwkeurige Kalih BOX Brown-switches. Vooral de switches laten een heel goede indruk achter en kunnen zowel bij het gamen als bij het schrijven van teksten punten scoren. En toch: voor de prijs van slechts ongeveer €80 stelt Sharkoon een overtuigend totaalpakket samen in het geval van het SKILLER SGK60 gaming-toetsenbord, dat zowel gamers als sportieve thuiskantoortijgers moet overtuigen. Mocht je liever Red of White keys willen, dan zakt de prijs al snel naar €50. Jouw keuze, maar deze blijft voorlopig even op het bureau liggen hier.

Pluspunten
  • Een betere mechanisch toetsenbord zal je niet krijgen voor deze prijs
  • Gaming en kantoor
  • Chique design, goede bouwkwaliteit
  • Extra keycaps zijn lachen, en blauw
Minpunten
  • Scherpe randjes
  • Onoverzichtelijke software
  • Chinese firmware

Inleiding

Het vinden van de ideale mix van design, gebruiksgemak en toch nog een beetje op de centen letten, lijkt tegenwoordig vrijwel onmogelijk. Al zeker in de gaming randapparatuur, gezien het feit dat bijna elk merk steeds meer premium wordt. Toch bewijst Sharkoon keer op keer dat functionaliteit en design echt niet duur hoeft te zijn, mits je een paar concessies niet erg vind. Nu komt Sharkoon met een nieuw mid-range gaming toetsenbord  met de naam Skiller SGK60 Brown, met jawel, Kailh BOX Brown switches. Het is geen product met de hoogste prijs, maar het vertegenwoordigt zeker het hoogste klassement in het aanbod van Sharkoon.

Specificaties

Algemeen
Type:Gaming toetsenbord
Switch technologie:Kailh BOX bruin
Verlichting:RGB
Aanpasbare verlichting:
Lichteffecten:
Max. Polling Rate:1.000 Hz
Gaming modus:
Form factor:3-Block-Layout
Onboard geheugen voor game-profielen:
Capaciteit van het onboard geheugen:64 kB
Afneembare kabel:
Gewicht incl. kabel:1.056 g
Gewicht zonder kabel:1.014 g
Afmetingen (L x B x H):450,2 x 164,5 x 38,4 mm
Ondersteunde besturingssystemen:Windows
Toets Eigenschappen
Multimedia toetsen:3
Macro toetsen:1
Functietoetsen met vooringestelde multimedia acties:
N-Key Rollover ondersteuning:
Vervangbare functie van de pijltjestoetsen met WASD-sectie:
Actuatiekracht:45 ± 10 g
Eigenschappen switch:Tactiel
Schakelpunt:Merkbaar
Klikpunt:Niet merkbaar
Afstand tot actuatiepunt:1,8 mm
Levensduur van de toetsen:Min. 80 miljoen aanslagen
Kabel en aansluitingen
Aansluiting:Type-C poort
Gevlochten kabel:
Kabellengte:180 cm
Vergulde connectoren:
Software Eigenschappen
Gaming software:
Individueel configureerbare toetsfuncties:
Aantal profielen:20
Inhoud verpakking
SKILLER SGK60Handleiding
PBT keycapsetUSB kabel (180 cm)

Unboxing

De Sharkoon SKILLER SGK60 komt in een basic zwarte kartonnen doos, die ongeveer zo groot is als het gamingtoetsenbord. Verder is het vrij summier; het toetsenbord met een plastic cover, een USB-A naar USB-C-kabel van 1,8 meter en een snelstartgids bevat.

Verrassend genoeg is er ook een klein doosje met 14 verwisselbare, lichtblauwe PBT-keycaps (Sharkoon SKILLER SAC 14) samen met een keycap-puller om de keycaps te verwijderen. Dat is wel zo lekker voor de veelgebruikte toetsen zoals WASD, want de standaard ABS-keycaps zijn redelijk krasgevoelig.

De SKILLER SAC14 keycap set lijkt goed slijtvast door het gebruik van PBT-kunststof, waardoor slijtage en het vettige effect op de top kunnen worden verminderd. Een leuke bonus en een positieve verrassing, zeker gezien de relatief lage prijs van de Sharkoon SKILLER SGK60.

Design en bouwkwaliteit

Qua design is het een klassiek, maar elegant vormgegeven full-frame toetsenbord, waarvan de bovenkant dankzij de scherpe look zeer hoogwaardig aanvoelt. De casing is van aluminium in een klassieke zwarte kleur en is relatief glanzend. Door een soort coating is de SKILLER SGK60 echter goed beschermd tegen vingerafdrukken – wat prettig is voor mij met mijn klauwen vol chips.

De afzonderlijke toetsen steken een beetje naar boven uit door de RGB-switches, wat resulteert in een chique, licht futuristisch ontwerp. Tegelijkertijd is de bovenste rand van het toetsenbord iets verhoogd voor een wat speelsere afwerking.

Aan de achterkant bevindt zich een LED-lichtstrip, de zogenaamde “Edge Light”, waarvan de verlichting
onafhankelijk van die van de knoppen in de bijbehorende software kan worden aangepast. Denk niet te hard na over de software, die is nog steeds niet om over naar huis te schrijven. Het werkt, maar verwacht er niet te veel van. Gelukkig beknibbelde Sharkoon niet op de onderkant. Zo wordt de gehele breedte aan de onderkant bedekt met antislip rubber, waardoor het niet makkelijk van zijn plaats af gaat. Het is lekker zwaar en beweegt niet over je bureau.

De twee uitklapbare pootjes aan de onderkant doen het, maar je merkt er niet zoveel van. In vergelijking met andere toetsenborden zijn ze wat stijf, terwijl de hoogte slechts minimaal verandert.

De SGK60 heeft een volledige 100 procent toetslay-out, inclusief een numblock. Daarnaast is er een speciale knop met het logo van de fabrikant als functietoets. In combinatie met de double-mapped F-toetsen kan het worden gebruikt om verschillende acties uit te voeren. Dit omvat het instellen van de verlichting in verschillende profielen, maar ook volledige mediacontrole en vele andere min of meer handige opties.

Ondanks de relatief lage prijs vertrouwt Sharkoon in het geval van de SKILLER SGK60 op hoogwaardige afwerking. In plaats van een plastic behuizing wordt het gamingtoetsenbord geleverd met een even hoogwaardige aluminium behuizing die net zo stijlvol aanvoelt als hij eruitziet.

Hoewel de Sharkoon SKILLER SGK60 absoluut overtuigend is in termen van algemene afwerking, is er reden voor kritiek in de close-up. Dit is vooral te vinden in de afgeschuinde randen van het toetsenbord,
die er chic uitzien, maar te scherp zijn. Voorzichtigheid is hier soms geboden. Aan de andere kant valt er niets te klagen op het gebied van RGB-verlichting. Het scoort met rijke, heldere kleuren en relatief uniforme verlichting. Verrassend genoeg is de verlichting van de extra functies aan de zijkant van de schakelaars ook volledig overtuigend, waar andere toetsenborden veel slechter in zijn.

Gaming en kantoor

In de praktijk maakt de Sharkoon SKILLER SGK60 indruk met een nauwkeurig klikgevoel. Alle knoppen worden even goed en nauwkeurig geactiveerd en de feedback van de ingebouwde Kalih BOX-schakelaars is volledig aanwezig.

Vergeleken met de vergelijkbare Cherry MX-schakelaars of de Steelseries optische schakelaars in het Steelseries APEX 9 TKL-gamingtoetsenbord , is het verschil redelijkerwijs minimaal. De toetsaanslag en terugvering zijn vergelijkbaar met Cherry MX Red, al wint de OptiPoint van Steelseries het compleet. Die is namelijk volledig in te stellen naar eigen smaak. Dit is zowel merkbaar bij het gamen als bij het schrijven, maar welke variant je beter bevalt, is een kwestie van smaak. Puur in de basis gezien valt er niets te klagen over de Sharkoon SKILLER SGK60.

Wat echter opvalt in directe vergelijking met de Steelseries-tegenhanger, is dat de afstand tussen de afzonderlijke toetsen iets kleiner is. In het begin zorgt dit ervoor dat je soms de verkeerde toets pakken bij het typen (zonder naar het toetsenbord te kijken). Maar met een beetje gewenning verdwijnt dit probleem vast wel.

Sharkoon vermeldt de levensduur van ongeveer 80 miljoen toetsaanslagen, een zeer goed aantal en wel redelijk wat je mag verwachten van een high-end toetsenbord. Ook maken de Brown-switches indruk met de korte triggerafstand, wat erg handig is voor de gamers onder ons.

Customization en software

De speciale toetsen en functies van de Sharkoon SKILLER SGK60 blijken ook van praktisch nut te zijn voor gaming-gebruik. Door op de Sharkoon-toets en de W-toets te drukken, kan de functie van de WASD-toetsen onmiddellijk worden verwisseld met de pijltjestoetsen, wat vooral voor linkshandigen prettig zou moeten zijn. Zelf ben ik rechtshandig, maar het werkt snel en effectief.

Bovendien kan de Windows-toets snel en eenvoudig worden gedeactiveerd, terwijl de verlichtingsmodi kunnen worden aangepast met verschillende effecten, hun frequentie, intensiteit of richting, zonder direct naar de software te hoeven gaan. Helemaal rechtsboven bevindt zich een macrotoets, die in combinatie met een vooraf gedefinieerde sneltoets snel en betrouwbaar de door de software ingestelde macro’s reproduceert.

Enigszins verborgen op de homepage van de fabrikant, is de bijbehorende software van de Sharkoon SKILLER SGK60 gratis te downloaden. Het is slechts een paar megabyte groot (ongeveer 21 MB) en biedt een behoorlijk scala aan functies.

Er kunnen maximaal 20 individuele profielen worden aangemaakt en opgeslagen in het ingebouwde geheugen van 64 kB. Aan de softwarekant is het mogelijk om de RGB-verlichting van de toetsen en de backlight afzonderlijk van elkaar aan te passen.

Binnen de software zijn er verschillende effecten om uit te kiezen, die kunnen worden verfijnd op het gebied van helderheid en frequentie. Indien gewenst kan de verlichting ook volledig worden gedeactiveerd. Daarnaast kan het toetsenbord optioneel constant in één kleur schitteren.

Alle toetsen kunnen binnen de software opnieuw worden toegewezen en worden voorzien van individuele functies, macro’s of systeemfuncties. Het is allemaal snel en gemakkelijk. Met betrekking tot het opnemen van macro’s is de Sharkoon SKILLER SGK60 ook veelzijdig en biedt de mogelijkheid om individuele commando’s met of zonder vertraging af te spelen.

Alleen de standalone firmware-updatetool geeft reden tot kritiek/paniek: deze is alleen beschikbaar in het Chinees. Aangezien er echter maar één knop is om te controleren op updates en apparaatinformatie weer te geven, is er niet veel wat mis kan gaan. Toch blijft het een risico als je niet kan lezen wat er staat. Ik werd er in elk geval redelijk kriegel van.

Conclusie

Met de Sharkoon SKILLER SGK60 levert de fabrikant een van zijn beste gamingtoetsenbord tot nu toe. Het full-frame toetsenbord overtuigt met een redelijk chique design, inclusief goede bouwkwaliteit en nauwkeurige Kalih BOX Brown-switches. Vooral de switches laten een heel goede indruk achter en kunnen zowel bij het gamen als bij het schrijven van teksten punten scoren.

De RGB-verlichting is ruim aanpasbaar en zeer helder. Het is ook prettig dat de fabrikant 14 extra PBT-keycaps meelevert, die veel beter zijn dan de goedkope, vooraf geïnstalleerde ABS-caps. De opvallende blauwe kleur daarentegen is een kwestie van smaak.

Aan de andere kant krijgt de Sharkoon SKILLER SGK60 punten in mindering gebracht voor de niet geheel overtuigende afwerking, waarbij vooral de scherpe onderkant moet worden bekritiseerd. De software is ook niet om over naar huis te schrijven. Het is bekend dat de software individueel is voor het specifieke product en niet universeel voor elk Sharkoon-product. Toch blijft dat jammer en het zou veel stress en tijd besparen als je niet steeds een ander softwarepakket moest installeren. Plus de Chinese firmware roept vragen op. Een vertaling zou toch fijn zijn.

En toch: voor de prijs van slechts ongeveer €80 stelt Sharkoon een overtuigend totaalpakket samen in het geval van het SKILLER SGK60 gaming-toetsenbord, dat zowel gamers als sportieve thuiskantoortijgers moet overtuigen. Mocht je liever Red of White keys willen, dan zakt de prijs al snel naar €50. Jouw keuze, maar deze blijft voorlopig even op het bureau liggen hier.

De Personal choice is er voor dat ene product dat een van de Glitchers fantastisch vind.

  • Foutjes maken geen verschil.
  • Verbetering mag altijd.
  • Persoonlijke favoriet, boven alles.

De Glitching recommended is er voor het product waarvan wij vinden dat dit absoluut niet mag ontbreken in je inventaris.

  • Een paar foutjes horen erbij.
  • Er is ruimte voor verbetering maar het mag de pret absoluut niet drukken.

Wat vind jij?

Hell yeah
0
Yep
0
Love it
0
Meh
0
Nah
0
Alex
Alex is een van de helften van Glitching. Hij schrijft, reviewt en filmt over games en tech. Beroemd om zijn hamburgers. En flauwe humor.

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.