Reviews

Poco F7 Ultra review – een vlaggenschip zonder kapsones

product-image

Poco F7 Ultra

9.5

De Poco F7 Ultra is geen compromis, geen halfslachtige budgettelefoon, maar een toestel dat vol vertrouwen meedoet in de hogere klasse. Natuurlijk zijn er nuances: de camera’s zijn degelijk, maar niet artistiek. De softwareondersteuning is goed, maar niet toonaangevend. Toch zijn dit nuances die voor de meeste gebruikers nauwelijks als beperking voelen. Alleen de professionele fotograaf, de filmmaker met extreme eisen of de gebruiker die vijf jaar lang updates eist, zal hier tegen grenzen aanlopen. Voor iedereen daarbuiten is dit gewoon een ijzersterk pakket. De prestaties zijn top, de accuduur is fantastisch, het gamen gaat vlekkeloos en het geheel voelt meer premium dan de prijs doet vermoeden. De Poco F7 Ultra voelt als een vlaggenschip dat vergeten is duur te zijn en eerlijk gezegd, is dat helemaal prima.

Pluspunten
  • Topprestaties dankzij Snapdragon 8 Elite
  • Haarscherp 120Hz AMOLED-scherm
  • Prijs-kwaliteitverhouding is ongekend goed
  • Uitmuntende accuduur
  • Extreem snel opladen (120W)
Minpunten
  • Camera's zijn heel goed, maar vergeleken met (duurdere) concurrent wat vlak
  • Nachtopnames kunnen ruis vertonen

Inleiding

Er zijn smartphones die je verbaasd achterlaten. Niet omdat ze iets revolutionairs doen, maar omdat ze meer leveren dan je op basis van de prijs zou verwachten. De Poco F7 Ultra is daar een schoolvoorbeeld van. Met een naam die eerder klinkt als een sporthorloge en een prijskaartje dat ver onder de gebruikelijke vlaggenschipgrens ligt, zou je misschien een snelle midranger verwachten met een paar slimme compromissen. Maar wat je krijgt, is een toestel dat verrassend volwassen aanvoelt, op vrijwel elk vlak. Razendsnel, met een helder 120Hz-scherm, absurde accuduur en gamingprestaties die zelfs premiumtoestellen nerveus maken. Maar natuurlijk is geen enkel toestel perfect, al blijken de kleine kanttekeningen vooral relevant voor de meest veeleisende gebruiker.

Snelheid zonder schokken

Vanaf het eerste moment voelt de F7 Ultra uitzonderlijk snel aan. Apps starten onmiddellijk, animaties vloeien soepel over het scherm, en multitasken gaat moeiteloos. Dankzij de Snapdragon 8 Elite en ruime hoeveelheden werkgeheugen laat deze Poco zien dat prestaties niet alleen zijn weggelegd voor toestellen boven de duizend euro. Games zoals Call of Duty: Warzone Mobile draaien op maximale instellingen zonder merkbare framedrops. Zelfs na een lange sessie blijft de behuizing verrassend koel, iets wat zelden gezegd wordt over krachtpatsers in deze prijsklasse.

Het AMOLED-scherm met 120Hz verversingssnelheid draagt sterk bij aan die ervaring. Alles voelt direct, responsief en natuurlijk aan. Geen vertraging, geen ghosting, geen inputlag. De helderheid is voldoende voor gebruik in direct zonlicht en kleuren zijn rijk zonder overdreven verzadigd te zijn. Het scherm is niet alleen snel, het is ook gewoon mooi en dat helpt zowel bij gaming als bij dagelijks gebruik.

Batterij: zuinig én absurd volhardend

De batterijprestaties van de Poco F7 Ultra zijn ronduit indrukwekkend. De combinatie van een grote 5300 mAh-accu en slimme optimalisaties in HyperOS zorgt ervoor dat je moeiteloos anderhalve dag haalt op één lading – zelfs bij intensief gebruik. Voor wie het toestel minder zwaar belast, is twee dagen geen uitzondering. En wie overschakelt op de ultrabesparingsmodus, kan zelfs een week vooruit. Dat is geen marketingpraat, maar een realistische ervaring.

Daarbij komt dat het opladen extreem snel gaat. Met de meegeleverde 120W-oplader zit je binnen een half uur weer op 100%. Je hoeft het toestel dus zelden ’s nachts aan de lader te hangen. Tien minuten opladen tijdens het ontbijt en je kunt de dag weer door. Dat geeft vrijheid en in de praktijk went het verrassend snel.

Gamen met overtuiging (en een beetje hulp van Razer)

De Poco F7 Ultra is een waar genot voor mobiele gamers. Niet alleen door zijn brute kracht, maar ook omdat alles eromheen klopt. De hoge touchsampling rate maakt dat iedere aanraking direct wordt geregistreerd. Tijdens competitieve games merk je dat echt: bewegingen voelen vloeiend, richtreacties zijn scherp en input is nauwkeurig. Maar waar het pas écht interessant wordt, is in combinatie met de voor mij meegeleverde Razer Kishi V2.

Poco leverde deze controller bij de F7 Ultra in een bundel en dat is geen loze marketingtruc. De Kishi klikt stevig om het toestel heen, verandert het in een soort mini-console en zorgt ervoor dat je games speelt zoals het eigenlijk bedoeld is: met fysieke knoppen, analoge sticks en echte triggerbuttons. De aansluiting gaat via USB-C, dus er is geen sprake van lag of verbindingsproblemen. Geen gedoe met Bluetooth, geen vertraging bij snelle bewegingen; gewoon directe input, zoals je dat van een console gewend bent.

Het gamen wordt hiermee niet alleen leuker, maar ook comfortabeler. Je hoeft je duimen niet langer in rare hoeken te wringen voor touchscreen-controls, want je hebt weer gewoon echte sticks en knoppen onder je vingers. Tegelijkertijd kun je het toestel blijven opladen via de USB-C passthrough-poort op de Kishi zelf – iets dat bij langere speelsessies meer dan welkom is. En wanneer je klaar bent? Dan klap je de Kishi eenvoudig in elkaar. De controller past moeiteloos in een tas of jaszak, wat het een ultralichte en praktische reisgenoot maakt. Of je nu onderweg bent naar werk, school of gewoon op de bank hangt: met deze combinatie speel je altijd en overal op volwaardige wijze.

De Poco F7 Ultra is zonder Kishi al een uitstekende gamephone, maar samen met deze controller verandert hij in een “volwaardige” handheldconsole. Eentje die verrassend dicht in de buurt komt van een Switch of Steam Deck qua handigheid, alleen dan in een formaat dat je zó weer in je binnenzak schuift. Minus de kracht en het gameaanbod, tenzij je zoiets als GeForce Now o.i.d. aanschaft.

Camera’s en filmen: degelijk in beeld, beperkt in ziel

De cameraopstelling van de Poco F7 Ultra bestaat uit een 50 megapixel hoofdcamera, een 50 megapixel telephotocamera, een 32 megapixel groothoek en een 32 megapixel frontcamera. Overdag presteert de hoofdcamera prima: beelden zijn scherp, goed belicht en voorzien van veel detail. Kleuren zijn realistisch, wat prettig is voor wie zelf nog wil nabewerken, maar sommige gebruikers zullen de beelden wat vlak vinden, zeker in vergelijking met Samsung of Pixel-telefoons.

In situaties met weinig licht doet de camera het verrassend goed qua scherpte, maar ruis blijft aanwezig. Nachtmodus weet dat deels te ondervangen, al wordt het beeld dan soms iets te glad. De groothoekcamera presteert oké, maar laat snel kwaliteit vallen bij minder licht. De macro is wat je verwacht: een leuke toevoeging, geen must-have.

De frontcamera is dan wel weer een leuke verrassing, eindelijk eens een scherpe selfie nemen! Of, je weet wel, van die rare Zoom-meetings die niet op je werklaptop goed gaan. Het is scherp met een groot kleurbereik. Niks op aan te merken.

Bij video-opnames levert de F7 Ultra overtuigende prestaties. 4K met 60fps is mogelijk en de elektronische stabilisatie houdt het beeld mooi vloeiend bij wandelen of lichte beweging. Kleuren blijven ook hier wat ingetogen, maar de opnamekwaliteit is stabiel en het geluid wordt helder opgenomen. Voor casual filmen, vloggen of social media is dit toestel meer dan voldoende. Alleen de veeleisende videomaker zal hier grenzen tegenkomen en dat is volkomen logisch in deze prijsklasse. Daarnaast moet je jezelf ook afvragen of hiermee complete films mee opgenomen zouden moeten..

Audio en microfoon: verrassend goed

De stereospeakers van de F7 Ultra verrassen met hun volume en helderheid. Ze klinken ruimtelijk, zonder te schel te worden en geven in games of video’s net genoeg punch om echt mee te trekken in de ervaring. De microfoon is eveneens goed: stemgeluid wordt duidelijk en zonder compressie opgenomen, zelfs bij rumoerige achtergrond. Bellen, opnemen, spraakassistenten gebruiken; het gaat allemaal moeiteloos en jouw stem blijft overal helder.

Connectiviteit en softwareondersteuning

De Poco F7 Ultra ondersteunt alles wat je mag verwachten van een modern vlaggenschip. Wi-Fi 7, 5G, Bluetooth 6.0, NFC, alles zit erin en alles werkt stabiel. Verbindingen zijn snel en blijven dat ook, of je nu streamt, gamet of bestanden overzet.

Qua software draait het toestel op HyperOS (gebaseerd op Android 14), een vlotte en visueel aantrekkelijke schil met relatief veel aanpasbaarheid. Poco heeft hier bewust gekozen voor een schonere ervaring dan bij oudere MIUI-versies. De aanwezigheid van advertenties in systeemapps is grotendeels verleden tijd en ook die kan je makkelijk verwijderen. Wat updates betreft kun je rekenen op vier jaar Android-upgrades en zes jaar beveiligingspatches. Dat is redelijk netjes, al zijn er concurrenten die iets langer meegaan in deze prijsklasse. Voor de meeste gebruikers is dit echter ruim voldoende.

Conclusie: vlaggenschipervaring zonder het vlaggenschipbudget

De Poco F7 Ultra is geen compromis, geen halfslachtige budgettelefoon, maar een toestel dat vol vertrouwen meedoet in de hogere klasse. Natuurlijk zijn er nuances: de camera’s zijn degelijk, maar niet artistiek. De softwareondersteuning is goed, maar niet toonaangevend. Toch zijn dit nuances die voor de meeste gebruikers nauwelijks als beperking voelen. Alleen de professionele fotograaf, de filmmaker met extreme eisen of de gebruiker die vijf jaar lang updates eist, zal hier tegen grenzen aanlopen.

Voor iedereen daarbuiten is dit gewoon een ijzersterk pakket. De prestaties zijn top, de accuduur is fantastisch, het gamen gaat vlekkeloos en het geheel voelt meer premium dan de prijs doet vermoeden.

De Poco F7 Ultra voelt als een vlaggenschip dat vergeten is duur te zijn en eerlijk gezegd, is dat helemaal prima.

De Golden standard wordt uitgereikt aan producten die ultiem zijn; de droom voor elke techneut en gamer.

  • Deze award wordt niet vaak gegeven, alleen de topproducten krijgen dit merkje.
  • Er is niks structureels om op aan te merken.
  • Het is zo innovatief dat het lastig is om hieraan te tippen.

Wat vind jij?

Hell yeah
0
Yep
0
Love it
0
Meh
0
Nah
0
Alex
Alex is een van de helften van Glitching. Hij schrijft, reviewt en filmt over games en tech. Beroemd om zijn hamburgers. En flauwe humor.

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.