Het zal het vast niet ontgaan zijn: de ene na de andere mini console wordt op de markt gebracht. Laten we bij het begin beginnen.

Nintendo Classic Mini:

Het begon allemaal met de aankondiging van de NES Classic Mini. Op 11 November 2016 werd deze kleine versie van de originele NES op de markt gezet. Dit was een Allwinner R16 SoC met 256MB ram en 512MB flash geheugen. Op dit systeem stonden 30 spellen geïnstalleerd, die via Linux geëmuleerd werden. Dit kastje kon je aansluiten via een HDMI kabel op je tv. De originele controllers konden niet gebruikt worden, maar Nintendo’s eigen connector werd gebruikt voor het aansluiten van controllers. Het kastje moest €60,- kosten. Deze mini console was zo populair, dat hij heel snel uitverkocht was. Vermoeden is dat veel handelaren hem opgekocht hebben om later tegen hogere prijzen te verkopen. Lang was namelijk het idee dat er maar één serie gemaakt zou worden. Later heeft Nintendo nog een tweede batch gemaakt, maar deze liep minder hard omdat ondertussen de tweedehands markt op gang kwam door mensen die hem aangeschaft hadden, maar niet interessant meer vonden.

Nintendo Classic Mini: Super Nintendo Entertainment System

Na het uitbrengen van de Nintendo Classic Mini had Nintendo de smaak te pakken. Al snel gingen de geruchten dat er een Mini variant gemaakt zou worden van de NES mini, namelijk de SNES mini. Waarom niet, zou je denken. Van de eerste versie gingen er zoveel over de toonbank, dat dit wel een hele mooie manier was om geld binnen te halen! Uiteindelijk verscheen het kastje op 29 September 2017  op de Nederlandse markt. De prijs: €89,99, maar liefst €30,- duurder dan de NES mini. Dit terwijl dezelfde hardware was gebruikt als bij de NES mini. Alleen de behuizing zag er anders uit. Bij dit systeem werden 21 spellen meegeleverd, waarvan een aantal echte klassiekers zoals Castlevania, The Legend of Zelda en Super Mario RPG, die officieel nooit in Nederland is uitgekomen. Bonus was het spel Star Fox 2, wat nooit door Nintendo op de markt is gezet. Hoewel ook deze mini variant populair was, is er van deze console nooit een tekort geweest. Ondertussen worden deze spelcomputers redelijk veel op de tweedehands markt aangeboden.

The C64 Mini

Het duurde niet lang voordat andere bedrijven kleine varianten van retro consoles op de markt gingen zetten. Daar kwam ineens de C64 Mini (of THEC64 Mini) om de hoek kijken. De uitvoering leek inderdaad op een oude C64 console, compleet met toetsenbord en joystick, waardoor de machine uit 1982 precies nagemaakt was. Het toetsenbord is wat kleiner, gebouwd op schaal 1:2. Ook wat bruiner, want de console wilde nog wel eens verkleuren. De controller is wel een exacte kopie en kan aangesloten worden via een USB aansluiting en niet via de aloude compoort aan sluiting. Het apparaat kan aangesloten worden op de tv en stuurt beelden door op 720p. Er worden 64 spellen geleverd met het kastje en het is officieel mogelijk om spellen toe te voegen. Helaas leek deze mini spelcomputer de harten van de verschillende gamers niet te kunnen stelen en heeft het niet het succes gekend die de NES en SNES mini wel hadden.

Playstation Classic Mini

De volgende die het idee had om een console op de markt te brengen was Sony met de Playstation Classic Mini. Ook hier werd weer hetzelfde principe gebruikt. Het uiterlijk is een exacte kopie van de oudere variant die half jaren 90 op de markt kwam. De PS mini maakt gebruik van een ARM Cortex A35 die draait op 1,5GHz en krijgt daarbij ondersteuning van een PowerVR GE8300-gpu. Verder is er 1GB geheugen aanwezig en 16GB flash opslag. De looks kunnen dus prima genoemd worden. De controllers die men mee levert, zijn helaas van wat mindere kwaliteit en niet zo goed als het origineel. Ook de emulatie was niet goed uitgewerkt, waardoor spellen vaak genoeg haperden. Het aantal spellen wat al meegeleverd werd, kwam neer op 20 stuks. Dit waren er dus niet al teveel. Bij deze console is het echter wel erg makkelijk om een hack toe te passen, want de emulator is open-source.  Zo kunnen er meerdere spellen toegevoegd worden. Maar zelfs nadat dit bekend was, stegen de verkopen niet en kan het echt een flop genoemd worden.

En wat is er nog meer? We hebben het in een ander artikel al gehad over de Megadrive classic, maar er is ook nog de Neo Geo classic en pas aangekondigd de Neo Geo Arcade Stick Pro met daarop 20 fighter games.

Maar wat wordt de volgende mini? Wat zou jij graag willen zien? En wat is je favoriet?
Persoonlijk ben ik fan van de NES en SNES mini, ook al speel ik liever op de originele consoles. Zelf zou ik de Dreamcast Mini nog willen zien… een ondergewaardeerde console die meer aandacht verdient.

Check ook

AMD onthult nieuwe processoren

AMD onthult vandaag een aantal nieuwe processoren voor verschillende doeleinden. Voor het …